Ahealthcare.gr | Καλέστε μας για Προιοντα ΕΟΠΥΥ, Αμαξιδια, Νοσοκομειακο Κρεβατι, CPAP

Επιθέματα κατακλίσεων

Η Advanced HealthCare διαθέτει πλήρως εξειδικευμένο και άριστα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, με δυνατότητα εξυπηρέτησης ασθενών, για όλα τα προϊόντα, επιθέματα κατακλίσεων, αυτολιπαινόμενους καθετήρες για διαλείποντες καθετηριασμούς, στομίες, κολοστομίες κτλ χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, σε όλη την Ελλάδα. Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα προϊόντα μας (αποστολή, εφαρμογή, αιτήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία κτλ) επικοινωνήστε μαζί μας.

Υπόδειγμα γνωμάτευσης για τον ΕΟΠΥΥ

Δείτε πραγματικά παραδείγματα γνωματεύσεων για επιθέματα κατακλίσεων ολικού και μερικού πάχους εδώ

Τα ασφαλιστικά ταμεία αλλάζουν διαρκώς τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα πλαφόν, το πλήθος των υλικών που δικαιολογούν κτλ. έχοντας σαν αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να βρίσκονται συχνά προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
επιθεματα κατακλισεων wound dressings

Το ταμείο μου καλύπτει δαπάνες για επιθέματα;

Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει δαπάνη από 200 εως 400 ευρώ το μήνα για επιθέματα κατακλίσεων. Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να ενημερώνεστε για όλα τα θέματα που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ. Δείτε εδώ τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Στην περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα επιθέματα (εφαρμογή, τιμές, δικαιολογητικά) μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Η Advanced HealthCare διαθέτει πλήρως εξειδικευμένο και άριστα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, με δυνατότητα εξυπηρέτησης ασθενών, σε όλη την Ελλάδα.

Επιθέματα της ConvaTec

Duoderm

Aquacel

Kaltostat

Επιθέματα της Hartmann

Atrauman Ag

Tenderwet 24

Κορδόνι Sorbalgon

PermaFoam

ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ DUODERM, COMBIDERM, KALTOSTAT ΚΑΙ AQUACEL

ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΙΣ (ΠΡΟΛΗΨΗ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ), ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΩΝ.

Οι κατακλίσεις (pressure ulcers) είναι πληγές που δημιουργούνται σε άτομα κατακεκλιμενα (παραπληγικά, με εγκεφαλικά επεισόδια κ.λ.π., γενικά, άτομα ακινητοποιημένα, για διάφορους λόγους στο κρεβάτι), λόγω της πίεσης που ασκείται στο συγκεκριμένο μέρος του σώματος, πράγμα που σημαίνει δραστική μείωση της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή, άρα ελλιπής παροχή οξυγόνου, με συνέπεια την απονέκρωση του δέρματος και σταδιακά, των κάτωθι αυτού ιστών.

Η θεραπεία των κατακλίσεων εμπλέκει πολλούς παράγοντες (είναι πρόβλημα πολυπαραγοντικό). Εξαρτάται από την οργανική κατάσταση και ανθεκτικότητα του ασθενούς (πχ. γερός η αδύναμος οργανισμός, νέος η γέρος), διανοητική κατάσταση, διατροφή (πλούσια σε πρωτεΐνες και υγιεινή), την ύπαρξη ή μη διαβήτη (πρέπει να βρίσκεται κάτω από 1,7), ψυχική ευεξία, ψυχική υποστήριξη, την συνεχή αλλαγή (ανά δίωρο) της στάσης του ασθενούς στο κρεβάτι του και φυσικά από την σωστή εφαρμογή των κατάλληλων επιθεμάτων.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η αντιμετώπιση των κατακλίσεων αρχίζει με την λειτουργική απομάκρυνση (debridement) των νεκρωμάτων (εσχαρας). Κατόπιν :

Ξεπλένουμε με άφθονο φυσιολογικό ορό (ακόμη καλύτερα με lactated ringers, εμπλουτίζοντας έτσι την περιοχή με σημαντικούς ηλεκτρολύτες, όπως νάτριο, κάλιο και ασβέστιο). Προσοχή !!! Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε ιωδιούχα παράγωγα (πχ. betadine), τα οποία αποδεδειγμένα, προκαλούν νεκρώματα επιβραδύνοντας έτσι την επούλωση της πληγής. Επίσης δεν χρησιμοποιούμε ποτέ τοπικά αντιβιοτικά (πχ. σκόνες η αλοιφές αντιβιοτικών), τα οποία δημιουργούν ανθεκτικότητα σε μικροοργανισμούς. Αν η κατάκλιση είναι μολυσμένη, τότε οι αλλαγές των επιλεγμένων επιθεμάτων πρέπει να γίνονται σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα (κυρίως για την δυσοσμία) και ο ασθενής να υποστηρίζεται με συστηματική αντιβίωση έναντι των αναερόβιων παθογόνων οργανισμών (ψευδομονάδα, σταφυλόκοκκοι, στρεπτόκοκκοι).

Βεβαία, είναι αρκετά δύσκολο, σε μερικές περιπτώσεις, να πείσουμε τον θεράποντα ιατρό η νοσηλευτή, να απαρνηθεί την χρήση του betadine κατά την περιποίηση των κατακλίσεων και εν πάση περιπτώσει του υποδεικνύουμε, τουλάχιστον, εάν δεν πείθεται, μετά την εφαρμογή του ιωδιούχου σκευάσματος (για 1 έως 2 λεπτά), να ξεπλένει με άφθονο φυσιολογικό όρο.

Στεγνώνουμε καλά την περιοχή του υγιούς γύρω από την πληγή, δέρματος, αφήνοντας την ίδια την πληγή υγρή.

Εδώ έρχεται πλέον η ώρα της εφαρμογής των κατάλληλων επιθεμάτων και θα πρέπει να κάνουμε μια σύντομη γενική αναφορά για όλα τα επιθέματα κατακλίσεων που κυκλοφορούν στο εμπόριο, όλων των γνωστόν εταιρειών, ώστε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να ξεκαθαρίσει μερικά πράγματα, μέσα στο κομφούζιο των ονομασιών που γενικά επικρατεί στον χώρο(κολλοειδείς επιθέματα, τριχοειδείς επιθέματα, υδρόφιλα επιθέματα, υδροπονίες επιθέματα, αλγερική επιθέματα κ.λ.π.), και μετά θα αναφερθώ στα συγκεκριμένα εξαιρετικά επιθέματα της εταιρίας Convatec(Bristol Myers Squibb), δηλαδή τα Duoderm, Combiderm, Kaltostat και Aquacel.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΙΘΕΜΑΤΩΝ

Βασικά τα επιθέματα όλων των γνωστόν εταιριών (κατά σειρά στον κόσμο : Convatec, Hollister, Coloplast, Johnson & Johnson), χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες : Τα αυτοκόλλητα επιθέματα( για επιφανειακές, χωρίς βάθος κατακλίσεις και λίγο εξιδρωματικές, τύπου Duoderm, confeel) και τα μη αυτοκόλλητα επιθέματα(για βοήθειες, «σκαμμένες» κατακλίσεις, πολύ εξιδρωματικές,συνήθως σε μορφή γάζας, τύπου Kaltostat,confeel seasorb και Aquacel.). Τα τελευταία χρονιά έχουν κυκλοφορήσει και επιθέματα που είναι ο συνδυασμός των δυο ανωτέρω κατηγόριων(αυτοκόλλητο + γάζα, τύπου Combiderm). Τα επιθέματα, όλων των εταιριών, είναι υδροπολυμερή (δηλαδή υδρόφιλα+πολυμερή) και κολλοειδείς(δηλαδή υδρόφιλα και κολλοειδή), επειδή αποτελούνται από πολυμερείς σακχαρίτες (πολυσακχαρίτες), π.χ. κυτταρίνη, πηκτίνη, ζελατίνη για τα προϊόντα της Convatec) που εγκλωβίζουν τα υγρά του τραύματος(υδρόφιλα) και στη επαφή τους με αυτά σχηματίζουν μια φύση κολλοειδή(όπως το άμυλο του αλεύρου στην επαφή του με το νερό), καθιστώντας έτσι εύκολη και ανώδυνη την αντικατάσταση - αποκόλληση τους από το τραύμα.

Όλα τα τραύματα καθώς και το γύρω από αυτά υγείες δέρμα, «υποφέρουν» από την παρατεταμένη έκθεση τους στην υπερβολική υγρασία(σαπίζουν , πάνε σε αποσύνθεση). Επιπλέον, όταν πρόκειται για χρόνια έλκη, έχουμε την παρουσία στα υγρά, ενζύμων που αρχίζουν διαδικασίες αποσύνθεσης του μαλακού συνδετικού ιστού καθώς και οποιουδήποτε υλικού εμπλέκεται στην δημιουργία του νέου δέρματος, όπως και την παρουσία τοξινών που προέρχονται από νεκρούς ιστούς η βακτηρίδια σε αποσύνθεση.

Όλα αυτά τα επιθέματα επιτυγχάνουν την θεραπευτική τους δράση βασιζόμενα στην «θεωρία της υγρής επούλωσης» των τραυμάτων, που κυριαρχεί παγκοσμίως εδώ και είκοσι περίπου χρόνια. Η εφαρμογή τους προϋποθέτει την πιο σωστή και γρήγορη επούλωση των πληγών.

Πράγματι, όταν τα συγκεκριμένα επιθέματα (κυρίως το AQUACEL, που απορροφά απευθείας μέσα στην ίνα) εφαρμόσουν στη πληγή, απορροφούν γρήγορα μεγάλο όγκο υγρών(περίπου 5 έως 6 φορές περισσότερο από τη κοινή γάζα), δεν ξηραίνουν όμως την πληγή, την αφήνουν υγρή, δημιουργούν δηλαδή ένα ιδανικό περιβάλλον υγρασίας (moisture environment) απαραίτητο για την γρήγορη και σωστή επούλωση της πληγής.

DUODERM, COMBIDERM, KALTOSTAT ΚΑΙ AQUACEL

Εφαρμόζουμε λοιπόν το επίθεμα σε μορφή γάζας μέσα στην πληγή της κατάκλισης (υποθέτουμε ότι έχουμε να κάνουμε με βαθιά, εξιδρωματική κατάκλιση), χρησιμοποιούμε όσες γάζες χρειάζεται(π.χ. την εξαιρετική, άκρως απορροφητική, μοναδική γάζα-επίθεμα Aquacel) και σκεπάζουμε από πάνω με το παγκοσμίως γνωστό αδιάβροχο, αυτοκόλλητο επίθεμα Duoderm, έτσι ώστε ο ασθενής να μπορεί να εξασκεί την καθημερινή του υγιεινή (πλύσιμο) χωρίς να βρέχεται η γάζα (Aquacel) στο εσωτερικό. Σ' αυτήν την περίπτωση, το Aquacel ονομάζεται «πρωτεύον επίθεμα» και το Duoderm «δευτερεύον επίθεμα».

Το Aquacel, το οποίο είναι ένα πάρα πολύ απορροφητικό επίθεμα (6 φορές απορροφητικότερο της κοινής γάζας), είναι αυτό που στην ουσία «κάνει όλη τη δουλειά». Στην επαφή του με τα υγρά του τραύματος, το αποτελούμενο από καθαρή κυτταρίνη Αquacel, μετατρέπεται σε gel. Επιπλέον είναι η μοναδική γάζα-επίθεμα που κάνει κάθετη απορρόφηση των υγρών της κατάκλισης, αποτρέποντας έτσι την διάβρωση του γύρω από την πληγή υγιούς δέρματος εκ μέρους των τοξινών των υγρών του τραύματος. Στην ζελοποιημένη του αυτή πλέον μορφή, το Aquacel, έχει εγκλωβίσει μεγάλο όγκο υγρών και τεράστιο αριθμό μικροβίων, λόγω της gel φύσης του διατηρεί ένα φιλμ υγρασίας επάνω στην πληγή, προσφέροντας έτσι ιδανικές συνθήκες υγρασίας για την επούλωση.

Στα μεγάλα του πλεονεκτήματα και το ότι κατά την αλλαγή-αφαίρεση του έχουμε ανώδυνη αποκόλληση του επιθέματος, δεν ματώνει η πληγή , άρα δεν έχουμε καταστροφή του νεοσχηματισθέντος ιστού, δεν πονάει ο ασθενής.

Λόγω της μεγάλης του απορροφητικότητας το επίθεμα μπορεί να παραμείνει επάνω στο τραύμα και δυο και τρεις μέρες(ανάλογα με την εξιδρωματικότητα της κατάκλισης), άρα το νοσηλευτικό προσωπικό η οι συγγενείς του ασθενούς δεν θα χρειάζεται να ασχολούνται τόσο συχνά με τις αλλαγές των επιθεμάτων, γίνεται δηλαδή εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος και ο ίδιος ο ασθενής έχει καλύτερη ποιότητα ζωής, αφού δεν θα υφίσταται πλέον το σοκ και τον πόνο των συχνών αλλαγών και τα άτομα τα οποία έχουν την φροντίδα του ασθενούς ανακουφίζονται αφού πλέον κάνουν τις αλλαγές με πολύ μικρότερη συχνότητα,

Το αυτοκόλλητο , δευτερεύον επίθεμα Duoderm από εξωτερική αδιάβροχη μεμβράνη πολυουρεθάνης και εσωτερική απορροφητική επιφάνεια(δυο φορές πιο απορροφητικό από την κοινή γάζα) από πολυσακχαρίτες(κυτταρίνη, πηκτίνη)και ζελατίνη, το οποίο εφαρμόζεται εξωτερικά του πρωτεύοντος επιθέματος, καλύπτει και «φιξάρει» το Aquacel, παρέχει επιπλέον απορροφητικότητα στα υγρά, στεγανοποιεί την πληγή της κατάκλισης, δίνει την δυνατότητα στον ασθενή να κάνει την προσωπική του υγιεινή χωρίς να βρέχεται το πρωτεύον επίθεμα-γάζα(πλύσιμο, μπάνιο), γίνεται εμπόδιο στην είσοδο μικροβίων στην πληγή, αποτρέπει το λέρωμα των σεντονιών και του γύρω από τον ασθενή χώρο, προωθεί, έμμεσα, την αγγειογένεση(λόγω της έλλειψης οξυγόνου που δημιουργεί στο εσωτερικό της πληγής).

Η δε ζελατίνη που το Duoderm περιέχει, είναι γνωστή από τους αρχαιότατους χρόνους για τις αιμοστατικές της ιδιότητες. Τα δυο επιθέματα, όταν κορεσθούν (φουσκώσουν), θα αφαιρεθούν μαζί εύκολα(βρέχοντας τα με λίγο φυσιολογικό ορό, ακόμη πιο εύκολα).

<Η συχνότητα των αλλαγών ποικίλλει ανάλογα με το είδος της κατάκλισης, Από μέρα σε μέρα στην αρχή, στα πολύ εξιδρωματικά τραύματα έως και ανά τρεις ήμερες στα λιγότερα εξιδρωματικά.

Το Duoderm μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από μόνο του για την πρόληψη των κατακλίσεων, σε περιοχές του σώματος υποψήφιες για να «ανοίξουν» (όπου παρατηρείται εκδορά η κοκκινίλα). Το αφήνουμε κολλημένο για τέσσερις μέρες, όταν το αφαιρέσουμε, έχουν φύγει και η εκδορά και κοκκινίλα.

Τα ανωτέρω επιθέματα χρησιμοποιούνται επίσης με μεγάλη επιτυχία και για την αντιμετώπιση πολλών άλλων καταστάσεων : Σε διαβητικά έλκη, άτονα έλκη, χρόνια έλκη, εγκαύματα. Επίσης, παρέχονται στους ασθενείς από τα περισσότερα ταμεία (ΟΓΑ, ΙΚΑ κλπ).

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΩΝ

  • Ανύψωση του ηθικού του ασθενή.
  • Ρύθμιση της γλυκόζης(αν έχει διαβήτη) κάτω του 1,70.
  • Μετατόπιση του ασθενούς στο κρεβάτι, τουλάχιστον κάθε 2 ώρες.
  • Διατροφή με βάση τις πρωτεΐνες(κρέας, τυρί, ασπράδι αυγού, αλεσμένα στο mixer αν δεν μπορεί να καταπιεί καλά), αποφεύγουμε τις γνωστές βλαβερές τροφές(λιπαρά, ζυμαρικά , ποτό, τηγανητά).
  • Εφαρμογή αεροστρώματος και άλλων βοηθητικών(κουλούρες κλπ).

Duoderm: "DuoDerm κολλητικό επίθεμα υδροκολλοειδές με υδρόφιλα πολυμερή στοιχεία (ζελατινη, πηκτίνη ,κυτταρίνη) και εξωτερικό αδιάβροχο αφρώδες στρώμα πολυουρεθάνης στο DuoDerm CGF"

Aquacel: "Aquacel μη κολλητικό επίθεμα ιδροινώδες κυτταρίνης (Νατριούχος καρβοξυλομεθυλοκυτταρίνη 100%) τεχνολόγιας Hydrofiber(κάθετης απορρόφησης)"

Combiderm: "Combiderm κολλητικό επίθεμα πολλαπλών στρωμάτων από υδροπολυμερή και υδροκολλοειδή στοιχεία και πολυακριλικούς κόκκους"

Kaltostat: Kaltostat μη κολλητικό επίθεμα αλγηνικού ασβεστίου 80% και νατρίου 20%