Αυτολιπαινόμενοι Καθετήρες

Αυτολιπαινόμενοι – υδρόφιλοι καθετήρες για διαλείποντα καθετηριασμό

Αυτολιπαινόμενοι – υδρόφιλοι καθετήρες για διαλείποντα καθετηριασμό

Οι ειδικοί αυτολιπανόμενοι – υδρόφιλοι καθετήρες για ενδιάμεση καθετηριασμό – αυτοκαθετηριασμό, έχουν αναπτυχθεί από χρόνια εμπειρίας. Βασίζονται σε προηγμένη τεχνική και επιστημονική έρευνα. Ο στόχος του αυτολιπανόμενου – υδρόφιλου καθετήρα είναι η ευκολότερη και ασφαλέστερη τοποθέτηση, η άνετη αίσθηση και η μη τραυματική χρήση.

Self-lubricating - hydrophilic catheters for intermittent catheterization

Αυτολιπαινόμενοι – υδρόφιλοι καθετήρες για διαλείποντα καθετηριασμό.

Οι διαλείποντες καθετηριασμοί αποτέλεσαν πραγματική επανάσταση στην αντιμετώπιση της νευρογενούς κύστεως. Μπορεί να εφαρμοσθούν στην πλειονότητα των περιπτώσεων (όχι όμως σε όλες) και να συνδυάσουν με ιδανικό τρόπο τους καθαρά “ιατρικούς” αλλά και κοινωνικούς – προσωπικούς στόχους του κάθε ατόμου.

Οι διαλείποντες καθετηριασμοί γίνονται από το ίδιο το άτομο ή από ένα βοηθό (κατά προτίμηση πάντα το ίδιο) αφού εκπαιδευτεί κατάλληλα. Η κύστη καθετηριάζεται για λίγα λεπτά και αμέσως μετά αφαιρείται ο καθετήρας.

Η μεγάλη ποικιλία ειδικών καθετήρων στην αγορά εξασφαλίζει την επιλογή του ιδανικού καθετήρα για κάθε περίπτωση. Υπάρχουν καθετήρες:

    • με ειδικά περιτυλίγματα που εξασφαλίζουν την “no touch” τεχνική
    • αυτολιπαινόμενοι (υδρόφιλοι) για την ατραυματική διέλευση της ουρήθρας
    • διαφόρων μεγεθών
  • σκληρότεροι ή μαλακότεροι
  • γυναικείοι ή ανδρικοί.

Η επιλογή του κατάλληλου καθετήρα πολλές φορές αποτελεί το κλειδί της λειτουργικής ανεξαρτησίας του ατόμου όσον αφορά στους αυτοκαθετηριασμούς της κύστεως.

Γιατί είναι χρήσιμοι οι Διαλείποντες Καθετηριασμοί;

Σε ένα ασθενή που τέθηκε σωστά η ένδειξη για διαλείποντες καθετηριασμούς, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί να τους εκτελεί σωστά και οποίος έχει τακτική παρακολούθηση η πιθανότητα να εμφανίσει επιπλοκές είναι πολύ μικρή. Παρόλα αυτά όπως με κάθε θεραπεία έτσι και με τους διαλείποντες καθετηριασμούς υπάρχει πιθανότητα να εμφανισθούν κάποιες επιπλοκές.

Α) ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Η ανεύρεση στα ούρα, ασθενών που εφαρμόζουν διαλείποντες καθετηριασμούς, μικροβίων είναι ένα συχνό φαινόμενο. Δεν πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και ούτε να θεραπεύεται αν δεν συνοδεύεται από κάποια συμπτώματα ή σημεία. Το αν θα χορηγήσουμε ή όχι θεραπεία εξαρτάται από το αν ο ασθενής έχει διατηρήσει την αισθητικότητα της κύστης του ή όχι. Αν η βλάβη στο νευρικό σύστημα του επιτρέπει ολική ή μερική αισθητικότητα της κύστης τότε ο ασθενής θα έχει τα κλασσικά συμπτώματα της ουρολοίμωξης όπως

  • συχνουρία
  • κάψιμο κατά την ούρηση
  • δυσουρία κ.ά.

Όταν όμως έχει απολέσει την αισθητικότητα, πράγμα που είναι και ο κανόνας, τότε τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης μπορεί να είναι πολλά και διάφορα, όπως

  • αύξηση της σπαστικότητας
  • υπερίδρωση ή ερυθρότητα στο άνω μέρος του κορμού ή του προσώπου
  • στα ούρα μπορεί να παρατηρηθούν θολερότητα, αιματουρία ή παράξενη οσμή.

Οι διαλείποντες καθετηριασμοί προκαλούν λοιμώξεις;

Οι πιο πολλές μελέτες δείχνουν πως το ποσοστό των λοιμώξεων μειώνεται , αλλά υπάρχουν και κάποιες(λίγες) που δείχνουν ότι το ποσοστό αυξάνεται, παραδέχοντα όμως ότι είναι λιγότερο επιβλαβείς για τα νεφρά. Μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων ειδικά των νεφρών εμφανίζουν οι ασθενείς με παλινδρόμηση των ούρων από την κύστη προς το νεφρό (κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση). Η είσοδος των αυτολιπαινόμενων καθετήρων μιας χρήσης όπως οι Gentlecath, LoFric, Curan, Homecath κ.α. μείωσε δραματικά το ποσοστό των λοιμώξεων σε αυτούς τους ασθενείς.

Ο σωστός τρόπος για την περαιτέρω μείωση των λοιμώξεων

Είναι ο επαρκής αριθμός καθετηριασμών κατά την διάρκεια του 24ώρου, και η τέλεια κένωση της ουροδόχου κύστης μετά από κάθε καθετηριασμό. Πρέπει να τονίσουμε και πάλι ότι προφυλακτική χορήγηση αντιβίωσης, ή θεραπεία ασυμπτωματικής μικροβιουρίας δεν είναι απαραίτητη. Ουρολοιμώξεις που συνοδεύονται από κλινικά σημεία πρέπει να θεραπεύονται με αντιβιοτική αγωγή διάρκειας από 3 ή 5 ως και 10 ή 15 ημέρες. Υπάρχουν και εξαιρέσεις σε αυτό το κανόνα αλλά αυτό είναι θέμα του ουρολόγου να το γνωρίζει και να το κρίνει.

Β) ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΝΕΦΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Οι διαλείποντες καθετηριασμοί βοηθούν στην μακροχρόνια διατήρηση της νεφρικής λειτουργίας. Εδώ θεμελιώδη θέση έχει ο Ουροδυναμικός έλεγχος ο οποίος θα μας διαγνώσει τον τύπο της νευρολογικής εικόνας της ουροδόχου κύστης. Από αυτό μπορεί να προβλεφθεί ποιοι ασθενείς εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για επιδείνωση των νεφρών. Οι κύστες που εμφανίζουν υπεραντανακλαστικότητα του εξωστήρα μυ με ή όχι δυσυνέργεια σφιγκτήρα- εξωστήρα,(με απλά λόγια σπαστικότητα), εν συγκρίσει με αυτές που εμφανίζουν υποαντανακλαστικότητα του εξωστήρα μυ (με απλά λόγια πρόκειται για χαλαρές πλαδαρές κύστεις) εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες, άμα η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο , για βλάβες στα νεφρά.

Εδώ, οι συνάδελφοι αναγνώστες θα πρέπει να καταλάβουν ότι σπάνια αυτοί οι τραυματισμοί έχουν ταχεία επιδείνωση. Η βλάβη των νεφρών αναπτύσσεται πολύ αργά και ως εκ τούτου δεν εμφανίζει σημάδια μέχρι τα τελευταία στάδια. Επομένως, όταν διαπιστώνεται προοδευτική επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας, ο ουρολόγος πρέπει πρώτα να διερευνήσει αν το σχήμα των διαλείποντων καθετηριασμών είναι κατάλληλο για την κατάσταση του ασθενούς. Στη συνέχεια, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, μπορεί να καταφύγει σε μια συνοδευτική φαρμακευτική αγωγή ή, στις πιο δύσκολες περιπτώσεις, σε μια διευρυμένη κυστεοπλαστική.

Γ) ΤΡΑΥΜΑ ΤΗΣ ΟΥΡΗΘΡΑΣ

Ο καθετηριασμός της ουρήθρας δεν είναι ασφαλώς φυσιολογικό φαινόμενο και η εισαγωγή του καθετήρα στον αυλό της μπορεί να προκαλέσει κάποιο ερεθισμό ή βλάβη. Το φάσμα αυτών των βλαβών είναι ευρύ και κυμαίνεται από μια απλή φλεγμονή έως την πήξη και τη διάτρηση της ουρήθρας. Στη συντριπτική πλειονότητα όμως οι βλάβες είναι ήπιες και αντιμετωπίζονται με αντιβιοτική αγωγή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τοποθέτηση μόνιμου καθετήρα για λίγες ημέρες. Όλες αυτές οι επιπλοκές έχουν βέβαια μειωθεί στο ελάχιστο, με τη χρήση της νέας τεχνολογίας αυτολιπαινόμενων καθετήρων χαμηλής τριβής, όπως ο Gentlecath.

Δ) ΛΙΘΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αυτό οφείλεται συνήθως στην είσοδο με τον καθετήρα τριχών από την εφηβική περιοχή στην ουροδόχο κύστη. Οι ασθενείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με αυτό όταν καθετηριάζονται. Η λιθίαση της ουροδόχου κύστης αντιμετωπίζεται με ενδοσκοπική αφαίρεση του λίθου.

Ε) ΕΠΙΔΥΜΙΤΙΔΑ

Η επιδιδυμίτιδα λογικά εμφανίζεται μόνο στους άνδρες (μόνο αυτοί έχουν επιδιδυμίδα) και παρόλο που και αυτή είναι μια μορφή ουρολοίμωξης, την αναφέρουμε ξεχωριστά για να τονίσουμε τη σημασία για τους άνδρες που υποβάλλονται σε διαλείποντες καθετηριασμούς να ελέγχουν περιοδικά τους όρχεις τους για ασυνήθιστα οιδήματα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Σκοπός των διαλείποντων καθετηριασμών είναι η εξασφάλιση της ακράτειας των ούρων, η αποθήκευση των ούρων στην ουροδόχο κύστη σε συνθήκες χαμηλής πίεσης μεταξύ των καθετηριασμών, διατηρώντας τους νεφρούς του ασθενούς στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Διαβάστε επίσης για Πεοκάλυπτρα – Περιπεϊκοί Καθετήρες

 

 

4 thoughts on “Αυτολιπαινόμενοι – υδρόφιλοι καθετήρες για διαλείποντα καθετηριασμό”

    • Καλησπερα, μπορείτε να πάρετε μεχρι 120 καθετήρες αυτολιπαινόμενους τον μήνα. Βεβαια επειδη έχετε παραπληγια θα χρειαστει και η αποφαση ΚΕΠΑ και ετσι υπαρχει μια πιθανοτητα να μπορεσετε να πάρετε μέχρι και 150 καθετήρες αυτολιπαινόμενους τον μήνα. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλω καλέστε στο 2310345970

      Απάντηση

Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ADVANCED Healthcare Χιλιάδες προϊόντα υγείας με ένα κλικ στα χέρια σας!
Επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.
Send