Αυτολιπαινόμενοι – υδρόφιλοι καθετήρες για διαλείποντα καθετηριασμό

Αυτολιπαινόμενοι – υδρόφιλοι καθετήρες για διαλείποντα καθετηριασμό

Οι ειδικοί  αυτολιπαινόμενοι – υδρόφιλοι καθετήρες  για διαλείποντα καθετηριασμό – αυτοκαθετηριασμό, έχουν αναπτυχθεί από την εμπειρία ετών. Βασισμένοι στην προηγμένη τεχνική και επιστημονική έρευνα. Στόχος του αυτολιπαινόμενου – υδρόφιλου καθετήρα είναι η  ευκολότερη και ασφαλέστερη τοποθέτηση, η άνετη αίσθηση και η ατραυματική χρήση.

Αυτολιπαινόμενοι - υδρόφιλοι καθετήρες για διαλείποντα καθετηριασμό

Αυτολιπαινόμενος καθετήρας. Τι είναι οι διαλείποντες καθετηριασμοί;

Οι διαλείποντες καθετηριασμοί αποτέλεσαν πραγματική επανάσταση στην αντιμετώπιση της νευρογενούς κύστεως. Μπορεί να εφαρμοσθούν στην πλειονότητα των περιπτώσεων (όχι όμως σε όλες) και να συνδυάσουν με ιδανικό τρόπο τους καθαρά «ιατρικούς» αλλά και κοινωνικούς – προσωπικούς στόχους του κάθε ατόμου.

Οι διαλείποντες καθετηριασμοί γίνονται από το ίδιο το άτομο ή από ένα βοηθό (κατά προτίμηση πάντα το ίδιο) αφού εκπαιδευτεί κατάλληλα. Η κύστη καθετηριάζεται για λίγα λεπτά και αμέσως μετά αφαιρείται ο καθετήρας.

Η μεγάλη ποικιλία ειδικών καθετήρων στην αγορά εξασφαλίζει την επιλογή του ιδανικού καθετήρα για κάθε περίπτωση. Υπάρχουν καθετήρες:

 • με ειδικά περιτυλίγματα που εξασφαλίζουν την «no touch» τεχνική,
 • αυτολιπαινόμενοι (υδρόφιλοι) για την ατραυματική διέλευση της ουρήθρας,
 • διαφόρων μεγεθών,
 • σκληρότεροι ή μαλακότεροι,
 • γυναικείοι ή ανδρικοί.

Η επιλογή του κατάλληλου καθετήρα πολλές φορές αποτελεί το κλειδί της λειτουργικής ανεξαρτησίας του ατόμου όσον αφορά στους αυτοκαθετηριασμούς της κύστεως.

Γιατί είναι χρήσιμοι οι Διαλείποντες Καθετηριασμοί;

Σε ένα ασθενή που τέθηκε σωστά η ένδειξη για διαλείποντες καθετηριασμούς, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί να τους εκτελεί σωστά και οποίος έχει τακτική παρακολούθηση η πιθανότητα να εμφανίσει επιπλοκές είναι πολύ μικρή. Παρόλα αυτά όπως με κάθε θεραπεία έτσι και με τους διαλείποντες καθετηριασμούς υπάρχει πιθανότητα να εμφανισθούν κάποιες επιπλοκές.

Α) ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Η ανεύρεση στα ούρα, ασθενών που εφαρμόζουν διαλείποντες καθετηριασμούς, μικροβίων είναι ένα συχνό φαινόμενο. Δεν πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και ούτε να θεραπεύεται αν δεν συνοδεύεται από κάποια συμπτώματα ή σημεία. Το αν θα χορηγήσουμε ή όχι θεραπεία εξαρτάται από το αν ο ασθενής έχει διατηρήσει την αισθητικότητα της κύστης του ή όχι. Αν η βλάβη στο νευρικό σύστημα του επιτρέπει ολική ή μερική αισθητικότητα της κύστης τότε ο ασθενής θα έχει τα κλασσικά συμπτώματα της ουρολοίμωξης όπως

 • συχνουρία ,
 • κάψιμο κατά την ούρηση,
 • δυσουρία κ.ά.

Όταν όμως έχει απολέσει την αισθητικότητα, πράγμα που είναι και ο κανόνας, τότε τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης μπορεί να είναι πολλά και διάφορα, όπως

 • αύξηση της σπαστικότητας,
 • υπερίδρωση ή ερυθρότητα στο άνω μέρος του κορμού ή του προσώπου,
 • στα ούρα μπορεί να παρατηρηθούν θολερότητα, αιματουρία ή παράξενη οσμή.

Οι διαλείποντες καθετηριασμοί προκαλούν λοιμώξεις;

Οι πιο πολλές μελέτες δείχνουν πως το ποσοστό των λοιμώξεων μειώνεται , αλλά υπάρχουν και κάποιες(λίγες) που δείχνουν ότι το ποσοστό αυξάνεται, παραδέχοντα όμως ότι είναι λιγότερο επιβλαβείς για τα νεφρά. Μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων ειδικά των νεφρών εμφανίζουν οι ασθενείς με παλινδρόμηση των ούρων από την κύστη προς το νεφρό (κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση). Η είσοδος των αυτολιπαινόμενων καθετήρων μιας χρήσης όπως οι Gentlecath, LoFric, Curan, Homecath κ.α. μείωσε δραματικά το ποσοστό των λοιμώξεων σε αυτούς τους ασθενείς.

Ο σωστός τρόπος για την περαιτέρω μείωση των λοιμώξεων

Είναι ο επαρκής αριθμός καθετηριασμών κατά την διάρκεια του 24ώρου, και η τέλεια κένωση της ουροδόχου κύστης μετά από κάθε καθετηριασμό. Πρέπει να τονίσουμε και πάλι ότι προφυλακτική χορήγηση αντιβίωσης, ή θεραπεία ασυμπτωματικής μικροβιουρίας δεν είναι απαραίτητη. Ουρολοιμώξεις που συνοδεύονται από κλινικά σημεία πρέπει να θεραπεύονται με αντιβιοτική αγωγή διάρκειας από 3 ή 5 ως και 10 ή 15 ημέρες. Υπάρχουν και εξαιρέσεις σε αυτό το κανόνα αλλά αυτό είναι θέμα του ουρολόγου να το γνωρίζει και να το κρίνει.

Β) ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΝΕΦΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Οι διαλείποντες καθετηριασμοί βοηθούν στην μακροχρόνια διατήρηση της νεφρικής λειτουργίας. Εδώ θεμελιώδη θέση έχει ο Ουροδυναμικός έλεγχος ο οποίος θα μας διαγνώσει τον τύπο της νευρολογικής εικόνας της ουροδόχου κύστης. Από αυτό μπορεί να προβλεφθεί ποιοι ασθενείς εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για επιδείνωση των νεφρών. Οι κύστες που εμφανίζουν υπεραντανακλαστικότητα του εξωστήρα μυ με ή όχι δυσυνέργεια σφιγκτήρα- εξωστήρα,(με απλά λόγια σπαστικότητα), εν συγκρίσει με αυτές που εμφανίζουν υποαντανακλαστικότητα του εξωστήρα μυ (με απλά λόγια πρόκειται για χαλαρές πλαδαρές κύστεις) εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες, άμα η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο , για βλάβες στα νεφρά.

Εδώ πρέπει οι φίλοι αναγνώστες να κατανοήσουν ότι σπάνια οι βλάβες αυτές, έχουν ταχεία επιδείνωση. Οι βλάβες στα νεφρά εγκαθίστανται πολύ αργά και για αυτό δεν δίνουν σημεία παρά μόνο στα τελευταία στάδια. Όταν λοιπόν διαπιστωθεί μια προϊούσα επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας, πρέπει πρώτα ο ουρολόγος να διερευνήσει άμα το σχήμα των διαλειπόντων καθετηριασμών είναι το κατάλληλο για την κατάσταση του ασθενούς. Έπειτα ανάλογα με την βαρύτητα της καταστάσεως μπορεί να καταφύγει σε συνοδό φαρμακευτική θεραπεία, είτε στις δυσκολότερες περιπτώσεις σε μεγεθυντική κυστεοπλαστική.

Γ) ΟΥΡΗΘΡΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ

Ο καθετηριασμός της ουρήθρας οπωσδήποτε δεν είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο, και η είσοδος του καθετήρα μέσα στον αυλό της μπορεί να προξενήσει κάποιους ερεθισμούς ή βλάβες. Το φάσμα αυτών των βλαβών είναι ευρύ και κυμαίνεται από μια απλή φλεγμονή μέχρι πήξη και διάτρηση της ουρήθρας. Όμως στην συντριπτική πλειοψηφία οι βλάβες είναι ήπιες και αντιμετωπίζονται με αντιβιοτική αγωγή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, και τοποθέτηση μόνιμου καθετήρα για λίγες ημέρες. Όλα αυτές οι επιπλοκές βέβαια έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, με την χρήση νέας τεχνολογίας αυτολιπαινόμενων καθετήρων χαμηλής τριβής, όπως ο Gentlecath.

Δ) ΛΙΘΙΑΣΗ

Λιθίαση της ουροδόχου κύστης εμφανίζεται σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών. Αυτή συνήθως οφείλεται στην είσοδο μαζί με τον καθετήρα τριχών από την περιοχή του εφηβαίου μέσα στην κύστη. Οι ασθενείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σε αυτό το θέμα όταν καθετηριάζονται. Η λιθίαση της ουροδόχου κύστης αντιμετωπίζεται με ενδοσκοπική αφαίρεση του λίθου.

Ε) ΕΠΙΔΙΔΥΜΙΤΙΔΑ

Η επιδιδυμίτιδα όπως είναι λογικό εμφανίζεται μόνο στους άνδρες (μόνο αυτοί διαθέτουν επιδιδυμίδα), και παρόλο που είναι και αυτή μια μορφή ουρολοίμωξης, την αναφέρουμε ξεχωριστά για να τονίσουμε την σημασία όπου έχει για τους άνδρες που υποβάλλονται σε διαλείποντες καθετηριασμούς, να ελέγχουν περιοδικά τους όρχεις τους για ασυνήθιστες διογκώσεις.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο σκοπός των διαλειπόντων καθετηριασμών είναι να εξασφαλίζουν εγκράτεια ούρων, αποθήκευση των ούρων στην κύστη σε συνθήκες χαμηλής πίεσης μεταξύ των καθετηριασμών, διατήρηση των νεφρών του ασθενή στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ
Δείτε ακόμα Πεοκάλυπτρα – Περιπεϊκοί Καθετήρες

2 απαντήσεις στο “Αυτολιπαινόμενοι – υδρόφιλοι καθετήρες για διαλείποντα καθετηριασμό”

 1. Ευθυμιος Καλλης7 Ιουλίου 2019 στις 18:24Απάντηση

  Θελω πληροφοριες για αυτους τους καθετηρες.Οπως τιμη,αμπαλαζ και χρονο παραδοσης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.