Επιθέματα

Μοντέρνα Τραυματολογία και τα Επιθέματα της Pharmaplast

Μοντέρνα τραυματολογία

Το 1962 ο George D. Winter ανακάλυψε ότι η επούλωση μίας πληγής γίνεται δύο φορές πιο γρήγορα σε υγρό περιβάλλον απ’ όταν αυτή λαμβάνει χώρα κάτω από την εσχάρα-νέκρωση. Από τότε κι έπειτα η τραυματολογία εξελίσσεται με γνώμονα ότι πάνω στη πληγή θα πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό υγρό περιβάλλον για την ταχύτερη ανάπτυξη νέων κυττάρων, έτσι τα μοντέρνα επιθέματα πληγών έχουν πάρει τη θέση των παραδοσιακών γαζών που στεγνώνουν την πληγή.
Για την σωστή επιλογή επιθέματος θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να κατανοήσουμε μερικές βασικές έννοιες, όπως και το γεγονός ότι η επούλωση μίας πληγής γίνεται από τον οργανισμό και όχι από το ίδιο το επίθεμα. Σκοπός ενός επιθέματος είναι να αντικαταστήσει προσωρινά την όποια στοιβάδα του δέρματος έχει καταστραφεί και να βοηθήσει τον οργανισμό να επαναφέρει όλες εκείνες της συνθήκες που χρειάζονται για να δομηθεί καινούριο κύτταρο.

Δείτε εδώ: Επιθέματα Pharmaplast | Όλα τα επιθέματα | Όλα τα άρθρα που αναφέρονται σε επιθέματα

Τι είναι πληγή του δέρματος;

Πληγή ονομάζεται η λύση της συνέχειας του δέρματος και διαχωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες το τραύμα και το έλκος. Τραύμα ονομάζουμε την πληγή που έχει προέλθει από εξωτερικό παράγοντα ενώ έλκος αυτή που έχει προέλθει από οργανικό πρόβλημα.

Από τι αποτελείται το δέρμα και ποιες οι λειτουργίες του;

Το δέρμα μας αποτελείται από τρεις (3) στοιβάδες:

  • Την επιδερμίδα, η οποία απαρτίζεται από πέντε (5) μη αγγειακές στοιβάδες
  • Το χόριο, εδώ βρίσκονται νευρικές ίνες, τριχοειδή αγγεία, ίνες κολλαγόνου και ελαστικές ίνες
  • Το υπόδερμα ή υποδόριο, διαθέτει αιμοφόρα αγγεία και λειτουργεί ως ενεργειακό απόθεμα του δέρματος

Το δέρμα μας αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού (από την ακτινοβολία του ηλίου, από μικροοργανισμούς , χημικές ουσίες κτλ.). Είναι υπεύθυνο για την διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος αλλά και όλων εκείνων των συνθηκών που απαιτούνται ούτως ώστε το εσωτερικό περιβάλλον να μένει ανεπηρέαστο από τις εξωτερικές μεταβολές (ομοιόσταση). Τέλος, μέσω των πόρων που διαθέτει το δέρμα μας επιτρέπεται η ανταλλαγή αερίων (εισαγωγή οξυγόνου, εξαγωγή διοξειδίου του άνθρακα), η οποία είναι γνωστή ως άδηλος διαπνοή. Τα επιθέματα της Pharmaplast έχουν όλες τις προδιαγραφές που χρειάζεται, καθιστώντας εφικτή την ομαλή λειτουργία του οργανισμού παρά την απώλεια δέρματος (π.χ. είναι αεροδιαπερατά, επιτρέπουν δηλαδή την ανταλλαγή αερίων, προστατεύουν τον οργανισμό από την είσοδο ανεπιθύμητων μικροοργανισμών, ενώ είναι κατασκευασμένα από βιοαπορροφήσιμα υλικά).

Γιατί είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε την αιτία που έχει προκαλέσει μία πληγή;

Για να βοηθήσουμε μία πληγή να επουλώσει, οφείλουμε να προσδιορίσουμε την αιτία από την οποία αυτή έχει προκληθεί. Σε περίπτωση που δεν λάβουμε μέτρα για την καταπολέμηση της αιτίας αυτής τότε η επούλωση τηςπληγής δεν θα επιτευχθεί ποτέ είτε θα είναι κάτι το προσωρινό.  Αν για παράδειγμα έχουμε ένα έλκος κατάκλισης (πληγή η οποία προήλθε από την παρατεταμένη και μεγάλου χρονικού διαστήματος πίεση ενός σημείου το σώματος) τότε πρώτα απ΄ όλα πρέπει να τοποθετηθεί αερόστρωμα στο κρεβάτι του ασθενούς. Αν πάλι μία πληγή έχει δημιουργηθεί εξαιτίας κυκλοφορικού προβλήματος τότε θα πρέπει να ανατρέξουμε σε άλλες λύσεις, όπως, σε ένα φλεβικό έλκος η χρήση συμπίεσης (π.χ. ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης) και η συχνή τοποθέτηση των κάτω άκρων προς τα πάνω είναι απαραίτητες.

Ποιοί είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που λειτουργούν ανασταλτικά στην επούλωση μίας πληγής;

Ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες για την επούλωση μίας πληγής είναι η ισχαιμία (όταν μία περιοχή του σώματος δεν αιματώνεται) οι λόγοι που μπορεί να συντρέχουν και πρέπει να καταπολεμηθούν είναι οι εξής: στάση του αίματος (είτε αρτηριακό είτε φλεβικό πρόβλημα), κατάκλιση, σακχαρώδης διαβήτης.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζουμε αν η πληγή μας έχει προσβληθεί από μικροοργανισμούς οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο αριθμό (λοίμωξη). Μερικές από τις ενδείξεις αυτού, είναι η δυσοσμία και το χρώμα της πληγής όπως και ο πυρετός που μπορεί να εμφανίσει ο ασθενής. Η χορήγηση αντιβίωσης κατόπιν μικροβιολογικού έλεγχου και συμβουλή του ιατρού σας κρίνεται απαραίτητη.
Ο υποσιτισμός και πιο συγκεκριμένα η έλλειψη πρωτεϊνών, λιπιδίων και βιταμινών όπως και η αφυδάτωση αποτελούν ένα μείζων πρόβλημα στη δόμηση νέων κυττάρων και κατ’ επέκταση στην επούλωση της πληγής του ασθενούς.

Ποία είναι τα στάδια επούλωσης μίας πληγής;

Τα στάδια επούλωσης μίας πληγής είναι τέσσερα (4) και χωρίζονται ως εξής:

  • Πήξη-Νέκρωση: Η πήξη του αίματος αρχίζει δευτερόλεπτα μετά την δημιουργία της πληγής
  • Φλεγμονή και σχηματισμός θρόμβου: Ο θρόμβος αποτελεί το τελευταίο στάδιο της πήξης του αίματος κατά το οποίο τα αιμοπετάλια συσσωματώνονται και ελαχιστοποιούν την απώλεια του αίματος. Ενώ η φλεγμονή είναι η πρώτη αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε λοίμωξη ή ερεθισμό. Χαρακτηριστικά της είναι η ερυθρότητα, η θερμότητα, το πρήξιμο και ο πόνος.
  • Κοκκιοποίηση: Η φάση της κοκκιοποίησης είναι ο πολλαπλασιασμός νέων κυττάρων
  • Επιθηλιοποίηση: Ως επιθηλιοποίηση ορίζεται η φάση κατά την οποία η πληγή ωριμάζει και αρχίζει να συστέλλεται

Κλινική εικόνα πληγής και κριτήρια σύμφωνα με τα οποία γίνεται η σωστή επιλογή επιθέματος

  • Μέγεθος: το μέγεθος της πληγής είναι αυτό που θα καθορίσει τις διαστάσεις του επιθέματος. ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ: ΤΟ ΕΠΙΘΕΜΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1εκ. ΣΤΟ ΥΓΙΕΣ ΕΠΙΘΥΛΙΟ
  • Παροχέτευση υγρών, εξίδρωμα: για την σωστή επιλογή επιθέματος θα πρέπει να εκτιμήσουμε την ποσότητα υγρών που βγαίνουν από την πληγή. Όταν μία πληγή είναι τελείως στεγνή ή έχει ελάχιστα υγρά τότε χαρακτηρίζεται ως χαμηλού εξιδρώματος. Αντίστοιχα ανάλογα με την ποσότητα των υγρών χαρακτηρίζεται ως μεσαίου και υψηλού εξιδρώματος . Κάθε επίθεμα έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί μία συγκεκριμένη ποσότητα υγρασίας. Γι αυτό εάν θέλουμε να διατηρήσουμε ένα σταθερό υγρό περιβάλλον στην πληγή, η επιλογή του πρέπει να είναι πολύ προσεκτική.
  • Κατάσταση του ιστού στην πληγή: είναι σημαντικό να κατανοήσουμε σε ποιο στάδιο επούλωσης βρίσκεται η πληγή μας, στη σειρά επιθεμάτων της Pharmaplast μπορείτε να βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για την απομάκρυνση του νεκρωτικού ιστού, για το στάδιο της κοκκιοποίησης και για το στάδιο της επιθηλιοποίησης
  • Κατάσταση των ορίων της πληγής: αν περιμετρικά της πληγής το δέρμα είναι σκαμμένο ή έχει δημιουργήσει μία τυλώδη νέκρωση
  • Κατάσταση της περιοχής γύρω από την πληγή: αν υπάρχει ερυθρότητα, πρήξιμο κτλ
  • Δυσοσμία, οσμή
  • Μόλυνση

Επιθέματα Pharmaplast

1 – Φάση καθαρισμού της νέκρωσης

Kemagel Amorphous burn gel: Επίθεμα υδρογέλης για απομάκρυνση νεκρωτικών ιστών από επιφανειακές πληγές, ενυδατώνει το δέρμα, ενδείκνυται για εγκαύματα 1ου και 2ου βαθμού.
Cavidagel with alginate: Επίθεμα υδρογέλης με αλγινικό ασβέστιο για απομάκρυνση νεκρωτικών ιστών από πληγές με κοιλότητα.

2 – Φάση κοκκιοποίησης (δημιουργία υποδόριου)
  • Pharmacoll comfort και pharmacoll thin: Επίθεμα υδροκολλοειδές για κλείσιμο πληγής με χαμηλό εξίδρωμα.
  • Pharmafoam και Pharmafoam comfort: Επίθεμα αφρώδες μη κολλητικό και κολλητικό αντίστοιχα για κλείσιμο πληγής με μεσαίο εξίδρωμα.
  • Pharmapore ultra exsorb: Επίθεμα υδροτριχοειδικό κολλητικό για κλείσιμο πληγής με υψηλό εξίδρωμα.
  • Pharmapad exsorb: Επίθεμα υδροτριχοειδικό για ταμπονάρισμα (γέμισμα) πληγής με αιμοστατική δράση.
  • Pharma-Algi: Επίθεμα αλγινικού ασβεστίου με τέλεια αιμοστατική δράση.
3 – Φάση επιθηλιοποίησης (δημιουργία επιδερμίδας και χόριου)
  • Pharmagel comfort: Επίθεμα υδρογέλης κολλητικό για κλείσιμο πληγής με χαμηλό εξίδρωμα, έχει παυσίπονη δράση ενώ ενυδατώνει το δέρμα, ενδείκνυται για έγκαυμα 1ου και 2ου βαθμού. Τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Absoclear gel dressing: Επίθεμα υδρογέλης με γλυκερίνη διπλής ενέργειας (παίρνει ή δίνει υγρασία σύμφωνα με τις ανάγκες της πληγής με την μέθοδο της όσμωσης) για κλείσιμο πληγής με χαμηλό έως μέτριο εξίδρωμα. (φλεβικό έλκος)
4 – Συμπληρωματικά επιθέματα
  • Pharmapad carbon: Επίθεμα ενεργού άνθρακα το οποίο αποτελεί ιδανική λύση για τις δύσοσμες πληγές (απορρόφηση οσμών), με δυνατότητα διαχείρισης χαμηλού εξιδρώματος.
  • Pharma-Jelly net: Επίθεμα πλέγματος πολυεστέρα, περιέχει παραφίνη και δεσμευτικά πολυμερή υδροκολλοειδή σωματίδια, κατάλληλο για χαμηλό έως μέτριο εξίδρωμα. Δευτερεύον επίθεμα που λειτουργεί σε συνέργεια με το Kemagel amorphous burn gel και καλύπτεται από ένα απορροφητικό επίθεμα.
  • Pharmafix και Pharmafix PU: Αυτοκόλλητες ταινίες στήριξης επιθεμάτων αδιάβροχες και μη.

Για περισσότερες λεπτομέρειες επικοινωνήστε μαζί μας

Δείτε εδώ: Επιθέματα Pharmaplast | Όλα τα επιθέματα | Όλα τα άρθρα που αναφέρονται σε επιθέματα

Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ADVANCED Healthcare Χιλιάδες προϊόντα υγείας με ένα κλικ στα χέρια σας!
Επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.
Send