Στομίες

Φροντίδα ενός Παιδιού με Στομία

Η επέμβαση στομίας ενός παιδιού, αν και συχνά είναι μια σωτήρια διαδικασία, προκαλεί φόβο και άγχος στους γονείς του. Για τους περισσότερους γονείς είναι το πιο δύσκολο είναι η σκέψη της διαχείρισης των αναγκών του παιδιού μετά την επέμβαση. Το εξειδικευμένο προσωπικό της Advanced Healthcare, σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Πάτρα, μπορεί να σας βοηθήσει. Φυσικά ενθαρρύνουμε να ρωτήσετε το παιδίατρο ή το νοσηλευτή στομίας σας για οποιαδήποτε ιατρική ερώτηση.

Με σωστή υποστήριξη, υπομονή και εξάσκηση θα μάθετε να φροντίζετε όλες τις ανάγκες του παιδιού σας με στομία. Μπορείτε να ξεκινήσετε να μαθαίνετε πληροφορίες που χρειάζεστε από τις συχνές ερωτήσεις γονέων που συγκεντρώσαμε. Η παιδιατρική νοσηλεύτρια με πιστοποιήσεις  CWOCN και CPNP και εξειδίκευση στη φροντίδα τραύματος, στομίας και ικανότητας ελέγχου σωματικών λειτουργιών στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Βοστώνης, Σάντι Κουίγκλι και η ConvaTec βοήθησαν στη συγκέντρωση και ανάπτυξη των ερωτήσεων.

16 Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

Εκτός αν ο γιατρός του παιδιού έχει αντίθετη άποψη λόγω συγκεκριμένων ιατρικών θεμάτων, φυσικά! Μπορείτε να κρατήσετε και να αγκαλιάσετε το παιδί σας. Το παιδί μπορεί να παίξει με φίλους και συγγενείς, όπως έκανε και πριν από την επέμβαση. Οι μόνοι περιορισμοί μπορεί να είναι τα αθλήματα επαφής, όπως το ποδόσφαιρο ή η πάλη, καθώς η σύγκρουση σ’ αυτές τις δραστηριότητες μπορεί να βλάψουν τη στομία. Ο επαγγελματίας υγείας σας μπορεί να σας δώσει τυχόν περιορισμούς.

παιδί με στομία

Έχει τα εξής χαρακτηριστικά: 1

  • Κόκκινη, υγρή και απαλή στην αφή, όπως το εσωτερικό του στόματός μας.
  • Στρόγγυλο ή οβάλ σχήμα.
  • Επίπεδη ή να προεξέχει πάνω στην κοιλιακή επιφάνεια.

Η στομία δημιουργείται από ιστό που μοιάζει αρκετά με την εσωτερική επιφάνεια των μάγουλων. Η στομία έχει καλή αιμάτωση και δεν είναι σύνηθες να αιμορραγεί όταν την καθαρίζετε κατά τη διάρκεια των αλλαγών σάκου.

Ορισμένες τροφές μπορεί να αλλάξουν το χρώμα των κοπράνων. Για παράδειγμα, η κόκκινη ζελατίνη ή τα παντζάρια μπορεί να τους δώσουν ένα έντονο κόκκινο χρώμα που μοιάζει με αίμα, αλλά είναι ακίνδυνο. Ωστόσο, αν οποιαδήποτε στιγμή νιώσετε άβολα με το χρώμα των κοπράνων του παιδιού σας, καλέστε τον γιατρό.2,1,3

Αν δείτε τις παρακάτω ανωμαλίες στη στομία του παιδιού σας, επικοινωνήστε αμέσως με τον επαγγελματία υγείας του:1

  • Η στομία γίνεται πολύ σκούρα ή πολύ ανοιχτόχρωμη
  • Υπάρχει αίμα στα κόπρανα του παιδιού ή βγαίνει αίμα από τη στομία

Η στομία δεν έχει νευρικές απολήξεις, οπότε το παιδί δεν πρέπει να νιώθει πόνο όταν πιάνετε τη στομία ή όταν αφοδεύει ή ουρεί.1

Ακριβώς μετά την επέμβαση η κοιλιά του παιδιού μπορεί να είναι ευαίσθητη, αλλά αυτό θα υποχωρεί όσο επουλώνει το στόμιο. Αφού επουλώσει, το παιδί σας θα μπορεί να παίξει όπως θέλει. Ακόμα και να μπουσουλήσει με την κοιλιά του, εκτός αν οι νοσηλευτές και οι γιατροί συνιστούν να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

Η στομία μπορεί να αλλάξει μέγεθος και σχήμα τους πρώτους μήνες μετά την επέμβαση. Μια στομία μπορεί να είναι τοποθετημένη στο επίπεδο του δέρματος, εισελκόμενη (κάτω από επίπεδο του δέρματος) ή σε πρόπτωση (να προεξέχει) από την επιφάνεια της κοιλιάς.4 Ο επαγγελματίας υγείας του παιδιού σας μπορεί να σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για να φροντίζετε το κάθε είδος.

Ορισμένα προϊόντα μπορούν να βελτιώσουν τον χρόνο που φοράτε τον σάκο αν τα κόπρανα αδειάζουν από μια στομία στο επίπεδο του δέρματος. Για παιδιά με στομία που προεξέχει ίσως σας ζητήσουν να ελέγχετε το χρώμα της στομίας ανά τακτικά διαστήματα. Αλλαγή στο χρώμα μπορεί να δηλώνει ότι η στομία πιάστηκε ή κόπηκε από σάκο, εφαρμοστή πάνα, ζώνες ασφαλείας ή ρούχα.

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, μεγαλώνει και το μέγεθος της στομίας. Το μέγεθος ή το άνοιγμα του συστήματος συλλογής του παιδιού σας ίσως χρειάζεται αλλαγή. Ο νοσηλευτής στομίας του παιδιού σας θα μπορεί να σας βοηθήσει με τις αλλαγές στο μέγεθος, όποτε χρειάζονται.4

Κατά κανόνα ο σάκος πρέπει να αδειάζει όταν είναι γεμάτος κατά το ένα τρίτο.1 Έτσι δεν είναι βαρύς, δεν θα απομακρύνεται από το δέρμα και δεν θα έχει διαρροές. Επίσης, είναι δύσκολο να αδειάσει ο σάκος όταν είναι πολύ γεμάτος.

Καθαρίζοντας το άκρο του σάκου αποφεύγετε οσμές και λεκέδες στα ρούχα. Μπορείτε να αποφύγετε δερματικούς ερεθισμούς αν βεβαιώνεστε πάντα ότι το πίσω μέρος του κουμπώματος δεν πιέζει το σώμα του παιδιού.

Για πολλούς γονείς είναι πιο εύκολο να αδειάσουν τον σάκο σε μια πάνα κάθε τρεις με τέσσερις ώρες ή όποτε χρειάζεται. Τα μεγαλύτερα παιδιά που ξεκινάνε να εκπαιδεύονται για την τουαλέτα θα πρέπει να μαθαίνουν να κάθονται στην τουαλέτα, με τον πισινό τους όσο μπορούν περισσότερο στο βάθος, και να αδειάζουν τον σάκο απευθείας στη λεκάνη. Βάζοντας χαρτί υγείας μέσα στη λεκάνη, πριν αδειάσετε τον σάκο, μπορεί να αποφύγετε το πιτσίλισμα.

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Οπότε πρέπει να ρωτήσετε τον ειδικό φροντίδας της στομίας του παιδιού σας για τις δικές του μοναδικές ανάγκες. Ο χρόνος που μπορεί να μένει ένας σάκος εξαρτάται από:

  • το μέγεθος του παιδιού σας
  • το επίπεδο δραστηριοτήτων του
  • για παιδιά με κολοστομία, από την πυκνότητα των κοπράνων τους

Για παράδειγμα, ένα βρέφος μπορεί να χρειάζεται αλλαγή σάκου καθημερινά. Ένα μεγαλύτερο παιδί μπορεί να χρειάζεται αλλαγή σάκου μόνο κάθε τρεις με τέσσερις ημέρες.

Ένα τακτικό πρόγραμμα για αλλαγές σάκου μπορεί να διευκολύνει τη μετάβαση στη φροντίδα στο σπίτι. Οι γονείς συχνά μαθαίνουν πότε υπάρχουν περίοδοι αργής στομιακής δραστηριότητας – όπως πριν από το τάισμα ή γεύμα – και σχεδιάζουν τη ρουτίνα αλλαγών του σάκου κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων.

Αν παρατηρήσετε διαρροή κοπράνων ή ούρων κάτω από τη βάση της στομίας, πρέπει να αλλάξετε τον σάκο για να αποφύγετε δερματικό ερεθισμό. Αν χρειάζεται να αλλάζετε τον σάκο του παιδιού σας περισσότερες από μία φορές την ημέρα, καλέστε τον επαγγελματία υγείας σας για υποδείξεις.

Το μπάνιο δεν θα προκαλέσει ζημιά στη στομία. Πολλοί γονείς επιλέγουν να κάνουν μπάνιο τα παιδιά τους με τον σάκο. Αφού δεν ξέρουν πότε θα περάσουν κόπρανα ή ούρα από το στόμιο, αλλάζουν τον σάκο μετά το μπάνιο.

Όταν κάνετε μπάνιο το παιδί σας, επιλέξτε ένα απαλό, μη ενυδατικό σαπούνι χωρίς λάδι, που δεν θα επηρεάσει τα αυτοκόλλητα πάνω στο δέρμα του παιδιού.5 Βεβαιωθείτε ότι το δέρμα έχει πλυθεί με νερό και έχει στεγνώσει εντελώς πριν εφαρμόσετε καινούργιο σύστημα συλλογής.

Μια συνηθισμένη αιτία για ερεθισμό είναι όταν τα κόπρανα ή τα ούρα περνάνε κάτω από τη βάση της στομίας και ακουμπάνε το δέρμα. Μερικές φορές ο ερεθισμός μπορεί να προκληθεί από τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζει το σύστημα στομίας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Μπορεί να είναι πολύ μεγάλο το άνοιγμα της βάσης ή του δακτυλίου. Μπορεί το σύστημα συλλογής να μην έχει το σωστό μέγεθος.4 Ή μπορεί να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε επιπλέον προϊόντα. Για παράδειγμα, κρέμα ή δακτύλιους πηκτίνης για να σφραγίζετε καλύτερα η στομία με το αυτοκόλλητο.

Ο παιδιατρικός νοσηλευτής στομίας σας μπορεί να σας βοηθήσει να λύσετε οποιοδήποτε θέμα δερματικού ερεθισμού και να σας προτείνει λύσεις για θέματα μεγέθους ή συστήματος.

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Μπορείτε να ξεκινήσετε βάζοντας το παιδί σας να σας βοηθάει με απλά πράγματα, όπως το να συγκεντρώνει τα προϊόντα. Να σας βοηθάει να αφαιρέσετε τον σάκο και να καθαρίσετε το δέρμα. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού – και τη δική σας, καθώς το παιδί σας θα μεταβεί σταδιακά στη φάση αυτοφροντίδας.

Τα συστήματα συλλογής στομίας της ConvaTec  είναι σχεδιασμένα ώστε να απλώνονται επίπεδα πάνω στο σώμα, οπότε δεν φαίνονται πάνω από τα περισσότερα ρούχα. Ωστόσο, διαβάστε μερικές συμβουλές για να εξασφαλίσετε μεγαλύτερη άνεση στο παιδί σας:

  • Βεβαιωθείτε ότι δεν πιέζουν πολύ τη στομία ζώνες και λάστιχα ρούχων. Ειδικά αν η στομία είναι πάνω ή κοντά στην περιφέρεια της μέσης του παιδιού.
  • Αρκετοί γονείς βρεφών και νηπίων βολεύονται να χρησιμοποιούν ένα ενιαίο εσώρουχο, ρούχο και φορμάκια. Για να εμποδίζουν τα μικρά περίεργα χεράκια να τραβάνε τους σάκους στομίας.
  • Μεγαλύτερα κορίτσια και έφηβες μπορεί να θέλουν ολόσωμο μαγιό με σχέδιο για να κρύβουν τη στομία.
  • Τα αγόρια μπορεί να νιώθουν πιο άνετα με πιο εφαρμοστά μαγιό-βερμούδες.

Εάν έχετε άλλες ερωτήσεις ή ανησυχίες, το καλύτερο είναι να τηλεφωνείτε στον νοσηλευτή, τον γιατρό ή κάποιον άλλον επαγγελματία υγείας του παιδιού σας.

Αφυδάτωση μπορεί να πάθει το παιδί σας όποτε χάσει πολλά ούρα ή κόπρανα και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα υγρά.6 Για παράδειγμα, όταν ένα παιδί έχει ίωση με διάρροια και/ή εμετούς, δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να αφυδατωθεί.

Καλέστε τον γιατρό σας ή κάποιον άλλον επαγγελματία υγείας, αν το παιδί σας έχει διάρροια ή πρώιμα συμπτώματα αφυδάτωσης, όπως:7

  • Μειωμένα ούρα
  • Μειωμένη ενέργεια ή ασυνήθιστη υπνηλία
  • Ξηροστομία

Αυτό εξαρτάται από την πάθηση του παιδιού σας. Εκτός αν ο γιατρός σας συνιστά συγκεκριμένη διατροφή ή σας έχει δώσει συγκεκριμένες διαιτητικές οδηγίες, το παιδί σας πιθανότατα θα μπορεί να φάει ποικιλία τροφών με λίγους μόνο περιορισμούς.

Γενικά είναι σημαντικό το παιδί σας να έχει ισορροπημένη διατροφή. Να μασάει καλά τις τροφές και να πίνει πολλά υγρά (σύμφωνα με τις οδηγίες του νοσηλευτή ή γιατρού) για να μην αφυδατωθεί.4 Τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση ίσως το παιδί σας να νιώθει πιο άνετα να τρώει μικρά, συχνά γεύματα και σνακ.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να προτείνει την ένταξη τροφών που το παιδί σας δεν μπορούσε να φάει πριν από την επέμβαση – ή καινούργιων τροφών – μία τη φορά, για να δει πώς αντιδρά ο οργανισμός του.

Ναι υπάρχουν τροφές που επηρεάζουν τα κόπρανα. Μερικές τροφές όπως το τυρί, οι πατάτες, τα ψωμιά, οι μπανάνες και το κρεμώδες φιστικοβούτυρο μπορεί να σφίξουν τα κόπρανα. Άλλες τροφές αραιώνουν τα κόπρανα, όπως οι χυμοί φρούτων και φαγητά με πολλά μπαχαρικά. Τροφές όπως η κόκκινη ζελατίνη και τα παντζάρια μπορεί να χρωματίσουν τα κόπρανα, αν και αυτό είναι προσωρινό και ακίνδυνο.3,8

Απόφραξη από τροφή μπορεί να δημιουργηθεί σε παιδί με στομία (ειδικά αν το παιδί έχει ειλεοστομία, επειδή είναι πιο στενή από το παχύ έντερο). Δύσπεπτες τροφές μπορεί να φράξουν και να εμποδίσουν τη ροή των κοπράνων μέσα στο έντερο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό ένα παιδί με στομία να μασάει καλά τα φαγητά και να πίνει πολλά υγρά.

Μερικές από τις τροφές που μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη είναι το ποπ κορν, το σέλινο, τα αποξηραμένα φρούτα, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί, ο αρακάς και τα χορταρικά.3 Σημάδια και συμπτώματα της απόφραξης από τροφή μπορεί να περιλαμβάνουν:2

  • Κοιλιακό πόνο ή κράμπες
  • Πρήξιμο της κοιλιάς ή της στομίας
  • Πιο υδαρή κόπρανα, που τελικά θα μειωθούν ή δεν θα βγαίνουν καθόλου
  • Ναυτία ή εμετός
  • Ευερεθιστότητα ή συμπεριφορά πέραν της συνηθισμένης

Ρωτήστε τον ειδικό στομίας του παιδιού σας για σημάδια και συμπτώματα απόφραξης, καθώς μπορεί να είναι σοβαρό.

Το να καταπιεί ένα παιδί αέρα – όπως όταν κλαίει, έχει την πιπίλα ή πίνει με καλαμάκι – μπορεί να προκαλέσει αέρια. Ορισμένες τροφές όπως τα φασόλια, τα ανθρακούχα ποτά και τα σταυρανθή λαχανικά μπορεί επίσης να προκαλέσουν αέρια.3

Αν ο σάκος του παιδιού σας γεμίσει πολύ με αέρια, μπορεί να ανασηκωθεί από το δέρμα και να έχει διαρροές. Οι σάκοι διατίθενται με σύστημα φιλτραρίσματος που μπορεί να απελευθερώνει τα αέρια και να ελαχιστοποιεί τις οσμές.

Πιθανότατα θα μάθετε το συνηθισμένο μοτίβο και τύπο κοπράνων πριν φύγετε από το νοσοκομείο. Έτσι θα μπορείτε να ξέρετε πότε να ανησυχήσετε για διάρροια.

Ωστόσο, αν υποπτεύεστε διάρροια, καλέστε τον γιατρό του παιδιού σας. Ο γιατρός μπορεί να σας κάνει μερικές ερωτήσεις για να διαγνώσει τη διάρροια, όπως:

  • Αδειάζετε περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο τον σάκο;
  • Τα κόπρανα είναι πιο υδαρή;
  • Το παιδί σας έχει άλλα συμπτώματα αρρώστιας ή αφυδάτωσης;

Ο γιατρός ή ο νοσηλευτής στομίας του παιδιού σας μπορούν να σας βοηθήσουν να λύσετε θέματα διάρροιας, να βεβαιωθούν ότι το παιδί ενυδατώνεται και να το κάνουν να νιώσει και πάλι καλά το συντομότερο δυνατό.

1.Caring for a child with an ostomy. SUNY Upstate Medical University, University Hospital Web site.http://www.upstate.edu. Accessed November 29, 2007.
2.Borkowski S. Pediatric stomas, tubes, and appliances. Pediatr Clin North Am. 1998;45(6):1419-1435.

3.Ostomy nutrition guide. University of Pittsburgh Medical Center website. http://www.upmc.com/patients-visitors/education/nutrition/Pages/ostomy-nutrition-guide.aspx

4.Garvin G. Caring for children with ostomies. Pediatr Surg Nurs. 1994;29(4):645-654.

5.Gray EH, Blackinton J, White GM. Stoma care in the school setting. J Sch Nurs. 2006;22(2):74-80.

6.Information about specific surgical procedures: ileostomy. The Children’s Hospital of Philadelphia Web site.http://www.chop.edu. Accessed November 29, 2007.

7.Clark J, reviewer. Ileostomy Guide. United Ostomy Association. 2004.

8.Ostomy: adapting to life after colostomy, ileostomy or urostomy. Mayo Clinic website. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/in-depth/ostomy/art-20045825

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Δείτε ακόμα:  Παρουσίαση προϊόντων Convatec / Έχετε στομία; Βάλτε τέλος στις διαρροές και στους ερεθισμούς.

Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ADVANCED Healthcare Χιλιάδες προϊόντα υγείας με ένα κλικ στα χέρια σας!
Επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.
Send