Αρθρογραφία

Υπνική Άπνοια και οι Επιπτώσεις στον Οργανισμό μας

Η διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου  είναι μία σοβαρή αναπνευστική διαταραχή και ονομάζεται υπνική άπνοια. Τα άτομα που έχουν αυτή τη διαταραχή σταματούν ή αναπνέουν λιγότερο όταν κοιμούνται, με συνέπεια ο εγκέφαλος και όλο το σώμα να μην οξυγονώνονται αρκετά. Συνήθως τα άτομα αυτά δεν γνωρίζουν ότι έχουν υπνική άπνοια και κάποιος άλλος μέσα στην οικογένεια το ανακαλύπτει, παρατηρώντας τη διακοπή της αναπνοής και την απότομη ανάσα που ακολουθεί.

Τα συνήθη συμπτώματα που προδίδουν τη διαταραχή είναι:

  • Ροχαλητό
  • Πρωινοί πονοκέφαλοι
  • Συνεχής κούραση
  • Έλλειψη ενέργειας
  • Συχνή νυχτερινή ενούρηση
  • Αύξηση βάρους
  • Αδυναμία στη μνήμη
  • Αδυναμία συγκέντρωσης
  • Σεξουαλική δυσλειτουργία

Επιπλέον, στις γυναίκες ίσως εμφανιστούν και ήπια συμπτώματα αϋπνίας, κατάθλιψη και άγχος. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένη διάγνωση κατάθλιψης, αϋπνίας και παρενέργειες της εμμηνόπαυσης.

Σε περίπτωση που εμφανίζετε κάποια ή όλα τα παραπάνω συμπτώματα ελέγξτε με το γιατρό σας τη περίπτωση να έχετε αυτή τη διαταραχή ύπνου.

Υπνική άπνοια και καρδιά

Η υπνική άπνοια μπορεί να προκαλέσει και να συμβάλει στην εξέλιξη των περισσότερων καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα άτομα που πάσχουν, κατά τη διάρκεια του ύπνου σταματούν ή αναπνέουν λιγότερο με αποτέλεσμα το επίπεδο του οξυγόνου στο σώμα να πέφτει. Το σώμα ως αντίδραση, απελευθερώνει επινεφρίνη (αδρεναλίνη) κάθε φορά που σταματά η αναπνοή. Τα επίπεδα της αδρεναλίνης (ορμόνη που προκαλείται από στρες) παραμένουν υψηλά και οδηγούν σε υψηλή  πίεση. Σε βάθος χρόνου η υψηλή πίεση οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή και εγκεφαλικό.

Έρευνα για τη καρδιακή λειτουργία

Έρευνα με επικεφαλής  τον δρ. Άντριαν Κούρτα από το Πανεπηστημιακό Νοσοκομείο του Μοναχό της Γερμανίας μελέτησε την καρδιακή λειτουργία σε σχέση με τη διαγνωσμένη αποφρακτική υπνική άπνοια και το ροχαλητό. Τα δεδομένα που ανέλυσαν οι ερευνητές αφορούσαν 4.877 συμμετέχοντες στην UK Biobank, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία της καρδιάς.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:

  • η πρώτη ομάδα περιελάμβανε άτομα με αποφρακτική υπνική άπνοια (118 άτομα),
  • η δεύτερη άτομα που τα ίδια δήλωναν πως ροχαλίζουν (1.886 άτομα)
  • και η τρίτη άτομα που ούτε είχαν διαγνωστεί με υπνική άπνοια ούτε ροχάλιζαν (2.477 άτομα).

«Η ανάλυσή μας έδειξε ότι και στα δύο φύλα των ομάδων τόσο της υπνικής άπνοιας όσο και του ροχαλητού είχε εμφανιστεί αύξηση της μάζας του αριστερού κόλπου της καρδιάς, γεγονός που σημαίνει ότι τα τοιχώματα του κύριου θαλάμου άντλησης της καρδιάς εμφάνιζαν διόγκωση καθιστώντας το έργο της δυσκολότερο» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Άντριαν Κούρτα. «Ανακαλύψαμε επίσης ότι οι άνδρες εμφάνιζαν αύξηση στο κλάσμα εξώθησης και των δύο κόλπων». Σημειώνεται ότι το κλάσμα εξώθησης είναι το ποσοστό επί του συνολικού όγκου του αίματος στον καρδιακό θάλαμο το οποίο εξωθείται με κάθε χτύπο.

 

Πιο ευάλωτη η γυναικεία καρδιά

Οι ερευνητές συνέκριναν την ομάδα του ροχαλητού με την ομάδα που δεν ροχάλιζε ούτε είχε διαγνωστεί με υπνική άπνοια. Εντόπισαν σημαντική διαφορά στη μάζα του αριστερού κόλπου της καρδιάς των γυναικών σε σχέση με τους άνδρες. Αυτή η αλλαγή στην ανατομία της καρδιάς στα άτομα που δήλωναν ότι ροχάλιζαν – και δη στις γυναίκες – μαρτυρεί πιθανή ύπαρξη αδιάγνωστης αποφρακτικής υπνικής άπνοιας.

«Είδαμε ότι οι καρδιακές παράμετροι στις γυναίκες φαίνεται να επηρεάζονται πιο εύκολα καθώς και ότι οι γυναίκες που ροχαλίζουν ή εμφανίζουν αποφρακτική υπνική άπνοια πιθανώς αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων στην καρδιά και μάλιστα νωρίτερα σε σύγκριση με τους άνδρες» υπογράμμισε ο δρ Κούρτα και συμπλήρωσε ότι «ανακαλύψαμε επίσης ότι στην ομάδα μελέτης ήταν πολύ χαμηλά τα ποσοστά διάγνωσης της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην καρδιακή λειτουργία που παρατηρήθηκαν στην ομάδα των ατόμων που ροχάλιζαν, πιστεύουμε ότι η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι σε μεγάλο βαθμό μια διαταραχή υποδιαγνωσμένη».

Τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι η μετάβαση από το ροχαλητό στην αποφρακτική υπνική άπνοια είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία η οποία σχετίζεται με υπερτροφία του αριστερού κόλπου της καρδιάς. Αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα πρόβλεψης σχετικά με καρδιακές επιπλοκές αλλά και της θνησιμότητας εντός νοσοκομείων η οποία σχετίζεται με πλήθος ενδονοσοκομειακών παρεμβάσεων.

Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ

Έρευνα συσχέτισης υπνικής άπνοιας με τη κολπική μαρμαρυγή

Σύμφωνα με νέα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Θώρακος (ATS Conference 2017), τα άτομα που πάσχουν από υπνική άπνοια έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή. Η κολπική μαρμαρυγή είναι ο συνηθέστερος τύπο αρρυθμίας της καρδιάς, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων σοβαρών επιπλοκών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Tetyana Kendzerska από το Πανεπιστήμιο της Οττάβα στον Καναδά, ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό 8.256 ενηλίκων με μέση ηλικία τα 47 έτη. Όλοι οι συμμετέχοντες εκδήλωναν σε κάποιο βαθμό υπνική άπνοια κατά το ξεκίνημα της μελέτης, κανένας όμως δεν είχε λάβει διάγνωση για κολπική μαρμαρυγή ή κάποια άλλη μορφή αρρυθμίας. Σε διάστημα παρακολούθησης 10 ετών, 173 άτομα εκδήλωσαν κολπική μαρμαρυγή και χρειάστηκε να νοσηλευτούν λόγω αυτής.

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής ήταν σημαντικά μεγαλύτερος στα άτομα με μη φυσιολογικό κορεσμό οξυγόνου (< 90%, με τη φυσιολογική τιμή να κυμαίνεται μεταξύ 95-100%). Ο δείκτης αυτός χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της αναπνοής, της κυκλοφορίας του αίματος και τη διάγνωση της υπνικής άπνοιας.

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των παύσεων στην αναπνοή λόγω υπνικής άπνοιας δεν συσχετίστηκε με τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

«Η υπνική άπνοια μπορεί να αποτελεί άμεση αιτία της κολπικής μαρμαρυγής χωρίς να μεσολαβεί η επίδραση της υπέρτασης» δηλώνει η Kendzerska, όμως οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σε θέση να εξηγήσουν τους ακριβείς μηχανισμούς πίσω από αυτή τη σχέση.

Πηγή: Onmed

Υπνική άπνοια και εγκυμοσύνη

Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστημίο Brown των ΗΠΑ σε δεδομένα 1.577.636 εγκύων από το 2010 έως το 2014. Το 0,12% των εγκύων του δείγματος είχε διαγνωστεί με υπνική άπνοια με τις περισσότερες από αυτές να είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Ήταν επίσης πιο πιθανό να είχαν πριν την εγκυμοσύνη, υπέρταση, διαβήτη και στεφανιαία νόσο.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο κίνδυνος εισαγωγής στην εντατική μονάδα θεραπείας, γυναικών που έπασχαν από υπνική άπνοια, ήταν 174% μεγαλύτερος από ότι στις γυναίκες που δεν έπασχαν. Επιπλέον, η διαμονή τους στο νοσοκομείο ήταν σημαντικά μεγαλύτερη (5 μέρες έναντι 3 των γυναικών που δεν πάσχουν). Αυξημένος ήταν και ο κίνδυνος σπάνιων επιπλοκών όπως υστερεκτομή, μυοκαρδιοπάθεια, συμφορητική καρδιοπάθεια και πνευμονικό οίδημα. Ταυτόχρονα οι γυναίκες με τη διαταραχή ύπνου είχαν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης, όπως προεκλαμψία, εκλαμψία και διαβήτη κύησης.

Πηγή: ATC

Υπνική άπνοια και καρκίνος

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο 53 τεύχος του περιοδικού European Respiratory Journal υποστηρίζει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της απνικής άπνοιας και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Το δείγμα της έρευνας αποτελούνταν από 19.556 άτομα που πάσχουν από υπνική άπνοια. Οι 5.789 συμμετέχοντες ήταν γυναίκες και οι 13.767 άντρες.  Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τη σοβαρότητα της υπνικής διαταραχής των συμμετεχόντων και το φύλο τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το 2% του δείγματος είχε διάγνωση σοβαρής μορφής καρκίνου. Η συχνότερη μορφή καρκίνου ανάμεσα στις γυναίκες ήταν καρκίνος του μαστού και ανάμεσα στους άντρες  καρκίνος του προστάτη. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες με βαριάς μορφή υπνική άπνοια  ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο. Αντίθετα η σύνδεση του καρκίνου με την υπνική άπνοια στους άντρες, δεν υπάρχει. Σύμφωνα με την ερευνήτρια Αθανασία Πατάκα ” η σύνδεση αυτή ήταν ιδιαίτερα δυνατή στις γυναίκες που μελετήθηκαν και λιγότερο στους άντρες και δηλώνει ότι η βαριάς μορφής υπνική άπνοια μπορεί να γίνει ένας δείκτης για την εμφάνιση καρκίνου στις γυναίκες, ωστόσο χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα”.

Θεραπεία της άπνοιας

Συνίσταται η επίσκεψη σε γιατρό για τη διάγνωση της υπνικής άπνοιας και με συζήτηση μαζί του να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η καταλληλότερη θεραπεία για μέτρια έως βαριάς μορφής υπνική άπνοια είναι με τη χρήση συσκευής CPAP. Οι συσκευές αυτές παρέχουν μία συνεχή υπό πίεση ροή αέρα στη μύτη ενώ κοιμάστε. Σκοπός είναι να διατηρηθούν τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα σταθερά.

Δείτε εδώ όλες τις συσκευές CPAP και τις διαθέσιμε μάσκες για το μηχάνημα CPAP της επιλογής σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες για τη χορήγηση συσκευής cpap μέσω ΕΟΠΥΥ.

Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ADVANCED Healthcare Χιλιάδες προϊόντα υγείας με ένα κλικ στα χέρια σας!
Επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.
Send