Ιατρικά προϊόντα

Σωστός Καθαρισμός Στηθοσκοπίων 3Μ

Τμήμα Αποτροπής Μολύνσεων 3Μ

Δείτε εδώ: Μαντηλάκια καθαρισμού cleanisept | Απολυμαντικό διάλυμα χλωρεξιδινης | Στηθοσκόπια Littmann της 3M

Η 3M Littmann, δέχεται συχνά αιτήσεις για συμβουλή σχετικά με τον καθαρισμό στηθοσκοπίων και τον έλεγχο μολύνσεων. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του μη εντατικού και προγραμματισμένου καθαρισμού. Ωστόσο, πολλές συζητήσεις στον τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2014, ανέδειξαν το ζήτημα. Επίκεντρο, αποτέλεσε μια σχετική έρευνα του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Δημοσιευμένη στο τεύχος Μαρτίου 2014 του “Mayo Clinic Proceedings”, η έρευνα συμπέρανε μεταξύ άλλων πως “Οι γιατροί θα πρέπει να απολυμαίνουν τα στηθοσκόπια τους μετά από κάθε εξέταση καθώς αυτά μολύνονται από μεγάλο φορτίο βακτηρίων”. Όμως, δεν είναι τόσο η συχνότητα του καθαρισμού που απασχολεί τις αιτήσεις που δεχόμαστε αλλά ο μηχανισμός καθαρισμού.

Η έρευνα, είχε δημοσιευτεί αρχικά στο 49ο Διεπιστημονικό Συμβούλιο Αντιμικροβιακών Παραγόντων και Χημειοθεραπείας στην Καλιφόρνια το Σεπτέμβριο του 2009. Η συγκεκριμένη έρευνα διεξήχθη από πρώτη Ιανουαρίου έως και 31 Μαΐου του 2009 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης.

Έρευνες για τον καθαρισμό στηθοσκοπίων

Η εύρενα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Γενεύης

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε τέσσερα σημεία ενδιαφέροντός, που ήταν τα δύο χέρια του γιατρού με και χωρίς γάντι, και δύο μέρη του στηθοσκοπίου. Λήφθηκαν 489 δείγματα, από αυτά τα τέσσερα σημεία μετά από κάθε εξέταση.

Τα στηθοσκόπια, βρέθηκαν να είναι το ίδιο μολυσμένα με τα χέρια των γιατρών, ενώ μόνο τα ακροδάχτυλα των γιατρών είχαν μεγαλύτερο βακτηριακό φορτίο.  Οι ερευνητές ανέφεραν τελικά πως “τα στηθοσκόπια μπορεί να έχουν πάνω τους χιλιάδες βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου και του σταφυλόκοκκου που είναι ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη (χρυσίζων)”.

Συμπεράσματα της έρευνας

Μεταξύ των ερευνητικών συμπερασμάτων, ήταν και το γεγονός πως η κύρια πηγή μετάδοσης βακτηρίων στα νοσοκομεία παραμένουν τα χέρια του προσωπικού των νοσοκομείων. Ωστόσο, τα στηθοσκόπια φαίνεται να είχαν και αυτά μια σημαντική επίπτωση.

Δείτε εδώ: Θήκη στηθοσκοπίου MiniBOX | Θήκη στηθοσκοπίου MegaBOX

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Ντιντιέρ Πιτέ, διευθυντής του προγράμματος ελέγχου λοιμώξεων του Πανεπιστημίου της Γενεύης ισχυρίστηκε πως “τα όργανα μπορούν να είναι μεταδότες βακτηρίων”.

“Λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως τα στηθοσκόπια χρησιμοποιούνται επανειλημμένα στην διάρκεια της ημέρας, και ότι έρχονται σε απευθείας επαφή με το δέρμα των ασθενών, μπορούν να υποκρύπτουν πολλές χιλιάδες βακτήρια συμπεριλαμβανομένου και του σταφυλόκοκκου που συλλέχθηκαν σε προηγούμενες εξετάσεις, και ως εκ τούτου θεωρούμε τα στηθοσκόπια σημαντικούς φορείς μολύνσεων.”

Ο Δρ. Πιτέ πρόσθεσε: “Από την πλευρά της αποτροπής λοιμώξεων, το στηθοσκόπιο μπορεί να θεωρηθεί ως προέκταση των χεριών του γιατρού, οπότε και θα πρέπει να απολυμαίνεται μετά από κάθε επαφή με νέο ασθενή.”

Η ομάδα των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Γενεύης που πραγματοποίησε τα τεστ στα διαφράγματα των στηθοσκοπίων έκανε άλλες δύο ανακοινώσεις οι οποίες είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες σε σχέση με τα σημερινά ευρήματα.

  • Χρειάζεται περισσότερη έρευνα, για να κατανοήσουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολυμαίνουμε τα στηθοσκόπια
  • Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, για να μπορούμε να πούμε με σιγουριά το χρονικό διάστημα που μπορούν τα βακτήρια να επιβιώσουν πάνω στις επιφάνειες του στηθοσκοπίου, καθώς και πως μεταδίδονται στο δέρμα άλλων ασθενών
Θέσεις από το ιατρικό περιβάλλον του Ηνωμένου Βασιλείου

Το ζήτημα συζητήθηκε πρόσφατα, στο Ηνωμένο Βασίλειο με την Δρ. Κλέιρ Τέιλορ που είναι μέλος του Ιατρικού συμβουλίου του Royal College του Μπέρμιγχαμ, να δηλώνει ότι “οι γιατροί, είναι πλέον πιο συνειδητοποιημένοι από ποτέ άλλοτε, για την σημαντικότητα της διατήρησης ενός υψηλού επιπέδου υγιεινής για την προστασία των ασθενών τους”.

Ενώ πρόσθεσε: “Προσωπικά, καθαρίζω το στηθοσκόπιό μου τακτικά με μαντιλάκια και αλκοόλη όπως επίσης πλένω τα χέρια μου μετά από κάθε εξέταση. Είναι μέρος του ρόλου μας, να διασφαλίζουμε ότι κάνουμε τα πάντα για την αποφυγή εξάπλωσης μολύνσεων.”

Επίσης, όταν o Βρετανικός Ιατρικός Συνεταιρισμός ερωτήθηκε για το ζήτημα δήλωσαν πως “δεν υπάρχουν αποδείξεις για μολύνσεις που προέρχονται από στηθοσκόπια”.

Η 3M Littmann δουλεύει προς την κατεύθυνση της κατανόησης των μηχανισμών μολύνσεων με σκοπό την παρεμπόδισή τους. Σε αυτό έχουμε αρωγούς τους πελάτες μας καθώς φυσικά και τους εργαστηριακούς συνεργάτες μας

Ιστορικές και τεχνολογικές εξελίξεις  για το καθαρισμό των στηθοσκοπίων

Οι ιστορικές και τεχνολογικές εξελίξεις, σε συνάρτηση με την εκπαίδευση και την γνώση έχουν εμπλουτίσει τον τομέα της σύγχρονης ιατρικής. Όπως ξέρουμε, το στηθοσκόπιο χρησιμοποιείται πολλές φορές την ημέρα και σε διαφορετικούς ασθενείς. Για πολλά χρόνια και μέχρι την έρευνα της Γενεύης, οι επαγγελματίες του χώρου έδειχναν μικρή σημασία στην καθαριότητα του στηθοσκοπίου.

1995

Το 1995, μια έρευνα του Τζέφρι Τζόουνς και των συναδέλφων του ανέδειξε μια σχέση μεταξύ της συχνότητας και του τύπου του καθαρισμού του στηθοσκοπίου και της παρουσίας σταφυλόκοκκων επάνω στο όργανο. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν 150 γιατροί που πρόσφεραν τα στηθοσκόπιά τους προς εξέταση. Το 48% των γιατρών καθάριζαν τα στηθοσκόπιά τους καθημερινά ή κάθε εβδομάδα. Το 37% των γιατρών καθάριζαν τα στηθοσκόπιά τους στο τέλος κάθε μήνα. Ένα 7% καθάριζαν τα στηθοσκόπιά τους μόνον μια φορά τον χρόνο. Τέλος, το υπόλοιπο 7% παραδέχτηκε πως δεν έχει καθαρίσει ποτέ το στηθοσκόπιό τους.

Τα αποτελέσματα ανέδειξαν ξεκάθαρα μια σχέση αντιστρόφως ανάλογη ως προς την συχνότητα καθαρισμού του οργάνου και την πληθώρα μικροοργανισμών που βρέθηκε στις καλλιέργειες.

Το 89% των μικροοργανισμών αυτών ήταν σταφυλόκοκκοι, αλλά οι περισσότεροι βρέθηκαν να είναι αρνητικοί στην πηκτάση (κοαγκουλάση), ενώ μόνο το 19% ήταν χρυσίζων σταφυλόκοκκος.

1992

Μια προηγούμενη έρευνα που διεξήχθει στην Ολλανδία το 1992 βρήκε πως το 8% των στηθοσκοπίων ήταν μολυσμένα με χρυσίζων σταφυλόκοκκο, σερράτια, και ψευδομονάδα ταυτόχρονα. Χαρακτηριστική είναι και η παρομοίωση του στηθοσκοπίου από τον συντάκτη της έρευνας με “ενδέκατο δάκτυλο χωρίς γάντι”.

Σε ένα αντίστοιχο άρθρο του Breathnach, αναλύθηκε μια έρευνα που έγινε σε ασκούμενους γιατρούς και τις πρακτικές καθαρισμού που ακολουθούν. 26 από τα 29 στηθοσκόπια που αναλύθηκαν στην έρευνα βρέθηκαν να φέρουν σταφυλόκοκκους ενώ μόνο τα 3 ήταν απόλυτα απολυμασμένα. Το μέσο επίπεδο βακτηριακού φορτίου πριν τον καθαρισμό ήταν 20 μονάδες δημιουργίας αποικίας (23-400), ενώ μετά τον καθαρισμό ο αριθμός των βακτηρίων έπεσε από 87% έως και 100%.

Με βάση τα παραπάνω αλλά και την δική μας τεχνογνωσία και εμπειρία, υποστηρίζουμε πως ο τακτικός καθαρισμός είναι αποτελεσματικός και επαρκεί για να καταστήσει το στηθοσκόπιο ασφαλές για τους εξεταζόμενους.

Έρευνα του νοσοκομείου του “Kent and Sussex”

Το 2010, το νοσοκομείο του “Kent and Sussex” πραγματοποίησε μια εσωτερική έρευνα για τις πρακτικές καθαρισμού του στηθοσκοπίου. Αυτό που διαπίστωσαν μέσα από την έρευνα είναι ότι υπήρχε πολύ χαμηλό επίπεδο συμμόρφωσης με το πρωτόκολλο εμπιστοσύνης.

Μετά από περαιτέρω έρευνα, η κύρια αιτία των αποτελεσμάτων του ευρήματος ήταν

  • η απουσία μέσων καθαρισμού όπως μαντιλάκια με αλκοόλ
  • το γεγονός πως οι γιατροί πίστευαν ότι ο καθαρισμός των στηθοσκοπίων τους με διάφορα μέσα μπορεί να επιφέρει ζημιά στα όργανα

Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς το προσωπικό χρησιμοποιεί τα δικά τους στηθοσκόπια.

Η παρούσα βιβλιογραφία αποδεικνύει πως ο καθαρισμός των στηθοσκοπίων με αλκοολικό διάλυμα 70% παρέχει ένα πλήρες και σε ευρύ φάσμα αντιμικροβιακό αποτέλεσμα. Τα μαντηλάκια με αλκοόλ είναι ένας γρήγορος και σχετικά φθηνός τρόπος για έναν ολοκληρωμένο καθαρισμό του οργάνου.

Έρευνα της 3Μ

Η 3M Littmann συμβουλεύει πως όλα τα υλικά από τα οποία φτιάχνονται τα μηχανικά αλλά και ηλεκτρονικά μας στηθοσκόπια μπορούν να καθαριστούν με διάλυμα αλκοόλης έως και 70% σε περιεκτικότητα, και επιπλέον προτείνουμε αυτόν τον τρόπο καθαρισμού.

Ως εταιρία, αναζητούμε την υπεύθυνη ενημέρωση των πελατών μας, καθώς και την εμπεριστατωμένη απάντηση στα ερωτήματά τους. Σε αυτό το πλαίσιο οργανώσαμε μια σχετική έρευνα στο νοσοκομείου του Σούσεξ όπου προσφέραμε νέα στηθοσκόπια προς καθημερινή χρήση και καθαρισμό. Πριν την έρευνα τα στηθοσκόπια:

  • φωτογραφήθηκαν με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σε μεγέθυνση 10x αλλά και 100x στα εργαστήρια της 3Μ
  • ελέγχθηκαν διεξοδικά και επιβεβαιώθηκε ότι δεν έχουν κανένα ελάττωμα

Στη διάρκεια του επερχόμενου διαστήματος, τα στηθοσκόπια χρησιμοποιήθηκαν κανονικά και καθαρίστηκαν μετά από κάθε εξέταση. Τα εργαστήρια της 3M έλεγξαν τα όργανα και βρήκαν ότι αυτά που καθαρίστηκαν με ισοπροπυλική αλκοόλη (70%) ή με γλυκονική χλωριξεδίνη (2%) δεν παρουσίασαν καμία βλάβη στο υλικό τους.

Οι εικόνες που τραβήχτηκαν από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο στα εργαστήρια της 3M Littmann δείχνουν πως δεν υπάρχει καμία βλάβη παρά μόνον μια μικρή ανθρακώδες μόλυνση. Μέσα από φασματοσκοπική ανάλυση, αυτή η μόλυνση φάνηκε να είναι δέρμα.

Συμπεραίνουμε πως τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν ο κύριος παράγοντας καταβολής προσπάθειας γιατρών και ασθενών για προστασία από μολύνσεις. Στα περισσότερα νοσοκομεία σήμερα, υπάρχει συγκεκριμένη σχετική πολιτική που εφαρμόζεται αυστηρά από τις ομάδες αποφυγής και ελέγχου μολύνσεων/λοιμώξεων.

Η καμπάνια “Wash Your Hands”

Έλαβε χώρα στην Μεγάλη Βρετανία και ανέδειξε την σημασία της πρακτικής της πλύσης χεριών. Τα νοσοκομεία σε Αγγλία και Ουαλία παρατήρησαν μία πτώση των κρουσμάτων μολύνσεων από σταφυλόκοκκους και κολίτιδες κατά 40% μεταξύ 2009 και 2010.

Παράλληλα, υπήρξε μεγάλη αύξηση της επίγνωσης της σημασίας της υγιεινής μεταξύ του προσωπικού νοσοκομείων καθώς και του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται. Τα περισσότερα τμήματα του εξοπλισμού των νοσοκομείων δεν χρειάζεται να απολυμαίνονται, αλλά πρέπει να αναγνωριστούν ως πιθανοί φορείς μικροβίων.

Καθαρισμός στηθοσκοπίου και τι να προσέξετε

Ο καθαρισμός του στηθοσκοπίου είναι μία απλή και εύκολη διαδικασία που απαιτεί μόνο την ύπαρξη ενός μαντιλιού αλκοόλης. Πρέπει να γίνεται μετά από κάθε εξέταση και ιδανικά αμέσως πριν την επόμενη χρήση. Σκουπίζοντας όλη την επιφάνεια του διαφράγματος και/ή κώδωνα μειώνουμε τα βακτήρια στο όργανο κατά 94%. Ενώ με το σχολαστικό καθαρισμό μειώνονται τα βακτήρια μέχρι και 100%.

Οι ακουστικοί σωλήνες των στηθοσκοπίων συχνά αγνοούνται κατά τον καθαρισμό, αλλά αυτά τα μέρη θα πρέπει επίσης να καθαρίζονται. Ο καθαρισμός πρέπει να ξεκινά με σαπουνόνερο, ακολουθεί το στέγνωμα, και τέλος ο καθαρισμός με ισοπροπυλική αλκοόλη (70%).

Προτάσεις της 3Μ για το καθαρισμό

Προτείνουμε τον καθαρισμό του ακουστικού σωλήνα με κάποιο προστατευτικό βινυλίου για την διατήρηση των πλαστικοποιητών. Η 3Μ επιβεβαιώνει μετά από εκτεταμένες έρευνες πως και τα διαλύματα χλωρίνης έως 2% σε περιεκτικότητα:

  • δεν καταστρέφουν τα υλικά του οργάνου
  • δεν επηρεάζουν την λειτουργία του
  • δεν επηρεάζουν την ακουστική του επίδοση

Ωστόσο, τα στηθοσκόπια που έχουν κόκκινους ή κοκκινωπούς ακουστικούς σωλήνες μπορεί να αποχρωματιστούν από το χλώριο. Ως εκ τούτου, τα διαλύματα χλωρίου 2% συνίστανται για τον καθαρισμό στηθοσκοπίων με ακουστικούς σωλήνες άλλων χρωμάτων, ή όταν η αισθητική δεν έχει σημασία. Εξ αιτίας της ισχύος του χλωρίου σαν καθαριστική και αντιδραστική ουσία, η 3M προτείνει την χρήση τέτοιων διαλυμάτων μόνο περιστασιακά, ή μόνον όταν είναι απολύτως απαραίτητο.

Μέσω ερευνών δείξαμε ότι το προϊόν “3M Quat Disindectants” δεν καταστρέφει τα υλικά του οργάνου, δεν επηρεάζει την λειτουργία του, ή την ακουστική του επίδοση.

Αυτή η εκτίμηση δεν θα μπορούσε να είναι ολοκληρωμένη χωρίς να αναφέρουμε την εμφάνιση προϊόντων στην αγορά που καλύπτουν τον κώδωνα και/ή το διάφραγμα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό μπορεί να αλλάξει τα ακροαματικά χαρακτηριστικά του οργάνου. Μειώνοντας έτσι την ακουστική του απόδοση ειδικά σε περιπτώσεις υπόκωφων και απότομων ήχων, με αποτέλεσμα την ελλειπή διάγνωση.

Συμπερασματικά – τα στηθοσκόπια θα πρέπει να καθαρίζονται μετά από κάθε εξέταση. Ένα καθαρό στηθοσκόπιο προστατεύει τους ασθενείς σας – και φυσικά εσάς
Δείτε εδώ: Διαδραστική εφαρμογή για την εκμάθηση της σωστής χρήσης των στηθοσκοπίων Littmann της 3Μ

Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ADVANCED Healthcare Χιλιάδες προϊόντα υγείας με ένα κλικ στα χέρια σας!
Επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.
Send