Αρθρογραφία / Τελευταία νέα

Οδηγίες Προστασίας από το Νέο Κοροναϊό 2019-nCoV

Το Υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσαν οδηγίες για τη προστασία από την αναπνευστική λοίμωξη που προκαλείται από το νέο 2019-nCoV.

Προστατέψτε τους γύρω σας

  • Αποφύγετε την κοντινή επαφή με άλλους όταν παρουσιάζετε πυρετό και βήχα.
  • Αποφύγετε την απόπτυση σε δημόσιους χώρους.
  • Αν παρουσιάζετε συμπτώματα βήχα, πυρετού ή δυσκολίας στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
  • Όταν βήχετε ή φτερνίζεστε καλύψτε το στόμα και τη μύτη με τον αγκώνα σας ή ένα χαρτομάντηλο. Απορρίψτε το χαρτομάντηλο σε κλειστό κάδο αμέσως μετά τη χρήση.
  • Καθαρίστε τα χέρια σας αμέσως μετά το βήχα ή το φτέρνισμα ή όταν περιποιείστε ασθενείς.

Πλύνετε τα χέρια σας

  • Μετά από βήχα ή φτέρνισμα.
  • Κατά τη φροντίδα ασθενών.
  • Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη προετοιμασία φαγητού.
  • Πριν το φαγητό.
  • Μετά τη χρήση τουαλέτας.
  • Όταν τα χέρια σας είναι εμφανώς λερωμένα.
  • Μετά από επαφή με ζώα ή απόβλητα ζώων.

Πλύνετε τα χέρια σας με τρεχούμενο νερό και σαπούνι όταν είναι εμφανώς λερωμένα. Αν τα χέρια σας δεν είναι εμφανώς λερωμένα, να καθαρίζονται συχνά με αλκοολούχο διάλυμα χεριών ή σαπούνι και νερό.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον 2019-nCoV θα βρείτε στη σελίδα του Υπουργείου. Θα βρείτε και οδηγίες για το πως να παραμείνετε υγιείς όταν ταξιδεύετε.

Ακολουθούν συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις για το νέο κοροναϊό 2019-nCoV.

Οι κοροναϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών από τους οποίους μπορούν να νοσήσουν τόσο τα ζώα όσο και ο άνθρωπος. Ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV αποτελεί ένα καινούριο στέλεχος κοροναϊού, που ανιχνεύθηκε πρώτη φόρα στη περιοχή Wuhan της Κίνας, το Δεκέμβριο του 2019.

Τα συμπτώματα του ιού ποικίλουν από ήπια (όπως αυτά ενός κρυολογήματος), έως πολύ σοβαρά (όπως πνευμονία). Τα ήπια συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι καταρροή, πονόλαιμος, πυρετός και βήχας. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις όπως πνευμονία, ή δύσπνοια.

Ως ομάδες υψηλού κινδύνου θεωρούνται οι ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα).

Πηγή: Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, φορείς αρκετών κοροναϊών είναι ζώα τα οποία δεν μεταδώσει ακόμα τον ιό στον άνθρωπο. Αναφορικά με το νέο κοροναϊό 2019–nCoV, δεν έχει εντοπισθεί ακόμα η πηγή προέλευσης του στα ζώα. Το πιο πιθανό είναι ότι μεταδόθηκε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στη Κίνα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα κατοικίδια όπως γάτες ή σκύλοι μεταδίδουν τον 2019–nCoV.

Για να προστατευτείτε αποφύγετε την άμεση επαφή με ζωντανά ζώα ή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή. Αποφύγετε την κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων. Κατά τη διαχείριση ωμού κρέατος ή ζωικών προϊόντων λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως ορίζονται από τους κανόνες ασφαλούς διαχείρισης τροφίμων.

Ο 2019–nCoV μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή. Αν εκτεθείτε σε σταγονίδια ασθενή από το βήχα του, το φτέρνισμα του, τη σιέλο ή τη ρινική κοιλότητα είναι πιθανό να ασθενήσετε. Για την αποφυγή μετάδοσης  είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής. Όταν βήχετε ή φτερνίζεστε καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα ή μαντήλι ή το μανίκι σας ή το λυγισμένο ακγώνα σας. Πετάξτε αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο. Συστήνεται να πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.

Δείτε εδώ τα αντισηπτικά και απολυμαντικά χεριών της Advanced Healthcare.

Αναφορικά με τις επιφάνειες, δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να επιβιώσει. Ωστόσο σύμφωνα με τελευταία δεδομένα, ο καινούριος κοροναϊός μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες στις επιφάνειες.

Δείτε εδώ τα απολυμαντικά επιφανειών της Advanced Healthcare.

Πηγή: Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

  1.  Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή με αλκοολούχο διάλυμα. Το πλύσιμο των χεριών σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας. ,
  2. Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους. Ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό. Αν κάποιος έχει νοσήσει από λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως 2019–nCoV, βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικρο-σταγονίδια τα οποία έχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.
  3. Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας. Μέσα στη μέρα ακουμπάμε πολλές επιφάνειες με τα χέρια μας. Αν οι επιφάνειες είναι μολυσμένες από τον ιό και αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη ή στο στόμα σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.
  4. Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Ενημερώστε το θεράποντα ιατρό σας εάν έχετε ταξιδέψει στη Κίνα ή ήρθατε σε επαφή με άτομα που επέστρεψαν πρόσφατα από τη Κίνα και παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα. Σε περίπτωση που έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο, καθώς μπορεί να πάσχετε από αναπνευστική λοίμωξη.
  5. Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και δεν έχετε ταξιδέψει στη Κίνα, μείνετε σπίτι μέχρι να αναρρώσετε. Τηρήστε όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.

Πηγή: Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

Επισκεφτείτε το site της Advnaced Healthcare για να βρείτε τα προϊόντα αντισηψίας και καθαρισμού χεριών.

Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ADVANCED Healthcare Χιλιάδες προϊόντα υγείας με ένα κλικ στα χέρια σας!
Επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.
Send