Αρθρογραφία

Κολπίτιδα: Ενημερώσου για Συμπτώματα και Τρόπους Θεραπείας

Η κολπίτιδα αποτελεί μια φλεγμονή ή μόλυνση που εμφανίζεται στον κόλπο και μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματική ή να προκαλέσει διάφορες ενοχλήσεις, όπως τσούξιμο, κνησμό, ή ακόμα και άτυπες εκκρίσεις. 

Πρόκειται στην ουσία για μία λοίμωξη του κατώτερου γεννητικού συστήματος από παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως μύκητες, βακτήρια, παράσιτα ή σεξουαλικά μεταδιδόμενους μικροοργανισμούς. 

Η φυσιολογική κολπική χλωρίδα είναι υπεύθυνη για τη φυσική προστασία του κόλπου, και όταν αυτή διαταραχθεί, όπως έπειτα από τη λήψη αντιβιοτικών, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθησία στις κολπίτιδες.

Επιπλέον, σε μερικές περιπτώσεις, η κολπίτιδα μπορεί να προκληθεί από μικροοργανισμούς που μεταδίδονται σεξουαλικά, εμφανίζοντας συμπτώματα μετά από ερωτική επαφή.

Τέλος, η ατροφία του κόλπου λόγω μειωμένων επιπέδων οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση, καθώς και ορισμένες δερματικές παθήσεις, μπορούν επίσης να προκαλέσουν την εμφάνιση κολπίτιδας.

Στο άρθρο που ακολουθεί θα ανακαλύψετε τους πιο κοινούς τύπους κολπίτιδας, τα συμπτώματα και τη θεραπεία για την κολπίτιδα που οφείλεται στους μύκητες κόλπου.

Κοινοί τύποι κολπίτιδας

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κολπίτιδας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:

Βακτηριακή κολπίτιδα

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι η πιο συχνή αιτία κολπίτιδας σε γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών. Προκαλείται από διάφορα βακτήρια, όπως το Gardnerella Vaginalis (Αιμόφιλος του κόλπου), καθώς και άλλα είδη βακτηρίων. 

Είναι επίσης γνωστή ως μη ειδική κολπίτιδα, προκαλώντας συνήθως εκκρίσεις ανοιχτού γκρίζου χρώματος, υγρά με δυσοσμία και αίσθημα τσούξιμου.

Μυκητιασική κολπίτιδα

Οφείλεται στους μύκητες της οικογένειας Candida Albicans ή σπανιότερα τους μύκητες non Albicans. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν ερεθισμό των εξωτερικών γεννητικών οργάνων, κνησμό και πηχτές εκκρίσεις λευκού χρώματος.

Η μυκητιασική κολπίτιδα ή αλλιώς καντιντίαση, όπως λέγεται, εμφανίζεται όταν διαταραχθεί η φυσιολογική ισορροπία στην περιοχή του κόλπου, όπου «ζει» αρμονικά ο μύκητας μαζί με άλλους μικροοργανισμούς.

Τριχομονάδωση/Τριχομονίαση

Οι τριχομονάδες (Trichomonas Vaginalis) είναι παράσιτα που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και ευθύνονται για έντονη δυσφορία στα γεννητικά όργανα. Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα περιλαμβάνουν κιτρινοπράσινες εκκρίσεις και τραχηλίτιδα.

Χλαμύδια

Πρόκειται για το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Παρόλο που συχνά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, αν δεν διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορεί να προσβάλλουν και τα άνω γεννητικά όργανα (σάλπιγγες, μήτρα), προκαλώντας φλεγμονή που θα έχει επίδραση στη γονιμότητα της γυναίκας.

Μύκητες κόλπου συμπτώματα

Η μυκητιασική κολπίτιδα είναι ήπια σε γενικές γραμμές, ενώ τα συχνότερα συμπτώματα που εκδηλώνονται περιλαμβάνουν:

  • Κνησμό (φαγούρα)
  • Ερυθρότητα
  • Οίδημα στον κόλπο ή στο αιδοίο
  • Ερεθισμό των εξωτερικών γεννητικών οργάνων
  • Μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις, που είναι συνήθως λευκές και παχύρρευστες
  • Ενόχληση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
  • Δυσουρία (αίσθημα καύσου κατά την ούρηση)

Μπορείτε να δείτε περισσότερα προϊόντα για την γυναικεά υγιεινή μπορείτε να βρείτε στο www.ahealthcare.gr.

Θεραπεία για Μύκητες Κόλπου

Η κολπίτιδα απαιτεί τη χορήγηση της κατάλληλης αγωγής για τη μείωση των συμπτωμάτων και την αντιμετώπιση της. Όμως το είδος όπως και η διάρκεια της αγωγής θα εξαρτηθούν από τον μικροοργανισμό που προκάλεσε τη φλεγμονή.

Αναλόγως της αιτιολογίας, η διάρκεια της θεραπείας ενδέχεται να κυμαίνεται από 1 ημέρα ως και 2 εβδομάδες. 

Η ενδεδειγμένη αγωγή περιλαμβάνει συνήθως:

  • Από του στόματος φαρμακευτικής αγωγή ή κολπικών υπόθετων
  • Κολπικών φαρμακευτικών σκευασμάτων (κολπικές αλοιφές και κρέμες για την κολπίτιδα)

Είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε τον γυναικολόγο σας, ο οποίος θα αξιολογήσει τη συχνότητα των μυκητιασικών λοιμώξεων του κόλπου, αλλά και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας, προκειμένου να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. 

Όταν η κολπίτιδα οφείλεται λοιπόν στην υπερανάπτυξη κάποιου μύκητα, τότε συνήθως συνιστάται η χορήγηση: 

  • Αντιμυκητιασικών παραγόντων από του στόματος (χάπια).
  • Αντιμυκητιασικών ενδοκολπικών κρεμών ή αλοιφών για τοπική εφαρμογή.
  • Ενδοκολπικών υπόθετων γαλακτοβακίλλων, τα οποία συντελούν στο να αποκατασταθεί ταχύτερα και να υπάρξει εξισορρόπηση στην κολπική μικροχλωρίδα. Αυτό συμβαίνει γιατί η φυσιολογική ύπαρξη γαλακτοβάκιλλων στον κόλπο συμβάλλει στην προστασία από παθογόνους μικροοργανισμούς. 

Μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας για τους μύκητες κόλπου, συνιστάται η αποφυγή των σεξουαλικών επαφών.

 

Ρίξτε μια ματιά σε περισσότερα γυναικολογικα προϊόντα

Συχνές ερωτήσεις

1. Υπάρχει ενδεχόμενο επανεμφάνισης της κολπίτιδας έπειτα από τη θεραπεία; 

Είναι δυνατόν να εμφανιστεί ξανά κολπίτιδα μετά τη θεραπεία, σε ποσοστό περίπου 15-30%. Αυτό μπορεί να συμβεί κυρίως εάν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου. 

Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για νέα θεραπευτική αξιολόγηση και συμβουλές για την πρόληψη επανεμφάνισης.

2. Χρειάζεται να λάβει και ο σύντροφος μου θεραπεία για την κολπίτιδα;

Με βάση τις μέχρι τώρα μελέτες, η αγωγή του συντρόφου δεν συνιστάται στην περίπτωση της βακτηριακής κολπίτιδας ή μυκητίασης λόγω του ότι δεν πρόκειται για αμιγώς σεξουαλικά μεταδιδόμενους μικροοργανισμούς. 

Εάν όμως παρουσιάζει κι εκείνος συμπτώματα ή αν υποτροπιάζει συχνά η κολπίτιδα, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει την απαραίτητη θεραπεία.

Όταν η κολπίτιδα προκαλείται από αιτίες όπως η γονόρροια, οι τριχομονάδες, τα χλαμύδια, το ουρεόπλασμα κλπ, ο σύντροφος σας θα πρέπει να λαμβάνει συστηματική θεραπεία. 

3. Η κολπίτιδα φεύγει με την περίοδο;

Κατά τη διάρκεια του κύκλου, οι ορμονικές αλλαγές οδηγούν σε αλλαγή του pH του κόλπου. Συνεπώς, προκύπτει αλλαγή της σύστασης της κολπικής χλωρίδας. 

Γι’ αυτόν το λόγο η εμφάνιση των μυκητιάσεων για παράδειγμα, παρατηρείται πιο συχνά λίγο πριν την περίοδο. 

Αρκετές φορές η ενόχληση που προκαλείται από την κολπίτιδα υποχωρεί όταν ξεκινά η έμμηνος ρύση, πράγμα όμως που δεν είναι ξεκάθαρο αν οφείλεται στο ότι η περίοδος δρα καθαρτικά ή αν αποκαθίσταται με τη βοήθεια της ορμονικής επίδρασης.

4. Υπάρχει θεραπεία για την κολπίτιδα χωρίς φαρμακευτική αγωγή;

Σε ορισμένες περιπτώσεις κολπίτιδας, όπως η απλή μυκητίαση, ενδέχεται να είναι αρκετές ορισμένες κολπικές πλύσεις ή προϊόντα που στοχεύουν στη ρύθμιση του pH και την αποκατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου. 

Αυτές οι θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να προληφθούν τυχόν υποτροπές της κολπίτιδας. 

Σε άλλες περιπτώσεις, η φαρμακευτική θεραπεία κρίνεται απαραίτητη, είτε αυτή είναι συστημική είτε τοπική, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές σοβαρές επιπλοκές.

5. Τι πρέπει να κάνω αν έχω ταυτόχρονα κολπίτιδα και ουρολοίμωξη;

Μπορεί ο κόλπος να συνορεύει σε ανατομικό επίπεδο με το ουροποιητικό σύστημα, όμως πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά συστήματα οργάνων. Επομένως, απαιτείται η ταυτόχρονη θεραπεία και των δύο. 

6. Πώς γίνεται η διάγνωση της κολπίτιδας;

Για την ανίχνευση της κολπίτιδας, απαιτείται μια κλινική εξέταση που πραγματοποιείται από τον γυναικολόγο. Αφού λάβει το λεπτομερές ιατρικό ιστορικό από την ασθενή, προχωρά σε μια γυναικολογική εξέταση και στη λήψη δείγματος κολπικού υγρού για καλλιέργεια. 

Η διάρκεια της εξέτασης δεν υπερβαίνει τα 15-20 λεπτά και δεν απαιτεί ειδική προετοιμασία από την πλευρά της ασθενούς.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να παραλείπετε τις τακτικές επισκέψεις στον γυναικολόγο, καθώς όπως έχει ήδη αναφερθεί, ορισμένες κολπίτιδες μπορεί να παραμείνουν ασυμπτωματικές και να ανιχνεύονται μόνο με τη συγκεκριμένη εξέταση. 

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της κολπίτιδας είναι ουσιώδης για την αποφυγή πιθανών σοβαρών επιπλοκών.

Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ADVANCED Healthcare Χιλιάδες προϊόντα υγείας με ένα κλικ στα χέρια σας!
Επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.
Send