Αρθρογραφία

Ακράτεια ούρων στις γυναίκες

Το τμήμα Ο.ΝΟ.ΓΟ ενημερώνει για την ακράτεια ούρων στις γυναίκες

Τι είναι η ακράτεια ούρων στις γυναίκες;

Ως ακράτεια ούρων ορίζεται οποιαδήποτε αναφερόμενη ακούσια απώλεια ούρων. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα και όχι για ασθένεια που μπορεί να εμφανίζεται είτε ως απώλεια λίγων σταγόνων ούρων είτε ως πλήρη αδυναμία συγκράτησης των ούρων.

Τύποι ακράτειας στη γυναίκα

Ακράτεια κατά την προσπάθεια (ΑΠ)

Οποιαδήποτε αναφερόμενη ακούσια απώλεια ούρων κατά την άσκηση, την πίεση, το βήχα ή το φτέρνισμα. Η ΑΠ οφείλεται σε ανεπαρκή στήριξη της ουρήθρας ή και ανεπάρκεια του σφιγκτήρα της ουρήθρας και εμφανίζεται ύστερα από σχετική αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης.

Επιτακτικού τύπου ακράτεια (ΕΑ)

Οποιαδήποτε αναφερόμενη ακούσια απώλεια ούρων που συνοδεύεται (ή έπειτα αμέσως) με επιτακτικότητα. Η ΕΑ αποτελεί μέρος του συνδρόμου υπερλειτουργικής κύστης που χαρακτηρίζεται από ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων με κυρίαρχη την επιτακτικότητα και τη συχνουρία ενώ μπορεί να συνοδεύεται από επιτακτική ακράτεια και νυχτουρία.

Μικτού τύπου ακράτεια (ΜΑ)

Η ασθενής εμφανίζει ταυτόχρονα ΑΠ και ΕΑ

Πως μπορώ να καταλάβω από πιο τύπο ακράτειας πάσχω;

Ο παρακάτω πίνακας συνοψίζει τις κυριότερες διαφορές μεταξύ των τύπων ακράτειας

Συνδεόμενα γεγονότα Ακράτεια κατά την προσπάθεια Επιτακτική Ακράτεια
Βήχας, φτέρνισμα, πίεση, άρση βάρους, άσκηση Ναι Όχι
Έγκαιρη άφιξη στην τουαλέτα Ναι Όχι
Συχνουρία Όχι Ναι
Επιτακτικότητα Όχι Ναι
Νυκτουρία Όχι Ναι
Σεξουαλική επαφή Κατά τη διείσδυση Κατά τον οργασμό
Όγκος ούρησης Φυσιολογικός Μικρός
Όγκος ούρων απώλειας Μικρός Μεγάλος

Είναι σημαντικό να ταυτοποιηθεί ο τύπος της ακράτειας;

Ναι, καθώς η θεραπεία είναι διαφορετική.Η θεραπεία της ΑΠ είναι κυρίως χειρουργική, η θεραπεία της ΕΑ είναι κυρίως φαρμακευτική, ενώ στην ΜΑ αντιμετωπίζουμε πρώτα την πιο ενοχλητική κατάσταση.

Πώς αντιετωπίζεται η ακράτεια ούρων στις γυναίκες;

Ακράτεια κατά την προσπάθεια:

  • Διαχείρηση της πρόσληψης υγρών και συχνή κένωση της κύστης
  • Ασκήσεις πυελικού εδάφους:

Πρόγραμμα ασκήσεων ενδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους με στόχο την ενίσχυση του σφικτηριακού μηχανισμού.

  • Χειρουργική θεραπεία:

Κυρίως με τοποθέτηση κολπικής ταινίας κάτω από την ουρήθρα χωρίς εφαρμογή τάσης, εμποδίζοντας τη μετακίνηση της κατά την αύξηση της ενδκοιλιακής πίεσης.

Επιτακτικού τύπου Ακράτεια:

  • Αλλαγή στον τρόπο ζωής: Περιορισμός της πρόσληψης παραγόντων που πιθανόν ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη (καφές, σοκολάτα, καυτερά φαγητά, οινόπνευμα, ανθρακούχα ποτά κ.α.)
  • Ασκήσεις πυελικού εδάφους- επανεκπαίδευση της κύστης: Πρόγραμμα ασκήσεων ενδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους που όταν συσπώνται ισχυρά μπορούν να αναχαιτίσουν τη σύσπαση της κύστης και να αποτρέψουν την ακράτεια.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Στις μέρες μας υπάρχουν πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της επιτακτικής ακράτειας.
  • Θεραπείες 2ης γραμμής: Στις λίγες περιπτώσεις που οι προηγούμενες θεραπείες αποτυγχάνουν, η ενδοκυστική έγχυση ειδικών φαρμακευτικών ουσιών και η ηλεκτρική νευροδιέγερση μπορούν να δώσουν αποτελέσματα.

Το παρόν έντυπο δημιουργήθηκε από το τμήμα Ο.ΝΟ.ΓΟ. της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας.Στόχο έχει να σας ενημερώσει και να σας ευαισθητοποιήσει σε θέματα διαταραχών ούρησης.Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον ουρολόγο σας. Συντονιστική Επιτροπή Ο.ΝΟ.ΓΟ. 2014-2015

Πηγή: Τμήμα Ο.ΝΟ.ΓΟ. της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας.

Δείτε ακόμα: Πως να επιλέξω τις κατάλληλες πάνες ακράτειας;

Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ADVANCED Healthcare Χιλιάδες προϊόντα υγείας με ένα κλικ στα χέρια σας!
Επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.
Send