Αρθρογραφία

Εξέταση της Τροπονίνης: Τι είναι αλλά και πώς γίνεται;

Η εξέταση της τροπονίνης βοηθά στη μέτρηση των επιπέδων της τροπονίνης στο αίμα και διενεργείται για να διαγνωστεί ή να αποκλειστεί το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Επίσης, χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων αλλά και για την εκτίμηση της πρόγνωσης τους, όπως και για την παρακολούθηση ασθενών που παρουσιάζουν μη ισχαιμικές καρδιακές βλάβες. 

Η τροπονίνη αποτελεί μία πρωτεΐνη που μπορεί να εντοπιστεί στον καρδιακό μυ. Η τροπονίνη Τ (cTnT) και η ειδική καρδιακή τροπονίνη Ι διαρρέουν στην κυκλοφορία του αίματος κατά την μυοκαρδιακή νέκρωση. 

Η τροπονίνη δηλαδή δεν κυκλοφορεί φυσιολογικά στο αίμα, όμως όταν ο καρδιακός μυς υποστεί βλάβη, η συγκεκριμένη πρωτεΐνη απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος.

Όσο πιο μεγάλη είναι η βλάβη του καρδιακού μυ, τόσο πιο πολύ αυξάνεται η συγκέντρωση της τροπονίνης στο αίμα.

Τα αυξημένα επίπεδα τροπονίνης στο αίμα ενδέχεται να υποδεικνύουν ότι παθαίνετε ή πάθατε έμφραγμα πρόσφατα. Το έμφραγμα προκύπτει όταν έχει γίνει απόφραξη της αιματικής ροής προς την καρδιά, που μπορεί να αποβεί μοιραία. 

Οι εξετάσεις τροπονίνης Ι και τροπονίνης Τ είναι παρόμοιας ακρίβειας ως προς την αναγνώριση της οξείας μυοκαρδιακής βλάβης και οι τιμές της κάθε μίας τροπονίνης μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την πρόβλεψη της έκβασης ενός καρδιακού επεισοδίου. Η αύξηση των τροπονίνων μπορεί να συνεχίζεται ακόμη και για 4-9 ημέρες από τότε που ξεκίνησε το έμφραγμα.

Με τη βοήθεια της εξέτασης της τροπονίνης όμως, μπορεί να γίνει άμεση ανίχνευση και διάγνωση του επερχόμενου εμφράγματος και με την κατάλληλη θεραπεία να σωθούν ζωές.

Στο άρθρο αυτό θα βρείτε όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την εξέταση της τροπονίνης, τη διαδικασία πραγματοποίησης της, καθώς και την ερμηνεία των αποτελεσμάτων και των παθολογικών τιμών της.

Γιατί γίνεται η εξέταση Τροπονίνης

Η εξέτασης τροπονίνης χρησιμοποιείται κυρίως για την ανίχνευση και διάγνωση του καρδιακού εμφράγματος. 

Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της στηθάγχης. Η στηθάγχη αποτελεί μία πάθηση, κατά την οποία η αιματική ροή προς την καρδιά περιορίζεται, προκαλώντας πόνο στο στήθος. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η στηθάγχη μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα.

Η εξέταση τροπονίνης εκτελείται και στην περίπτωση που έχει ήδη γίνει διάγνωση εμφράγματος και ο ασθενής νοσηλεύεται. Συνήθως, επαναλαμβάνεται δύο ή περισσότερες φορές εντός 24 ωρών για να εξεταστούν ενδεχόμενες αλλαγές στα επίπεδα της τροπονίνης καθώς περνάει ο χρόνος.

Πότε επιβάλλεται η διενέργεια της εξέτασης Τροπονίνης

Η διενέργεια της εξέτασης τροπονίνης απαιτείται όταν κάποιος μεταφέρεται στα επείγοντα περιστατικά με συμπτώματα εμφράγματος. 

Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Πόνο ή δυσφορία στην περιοχή του στήθους
  • Πόνο σε άλλα μέρη του σώματος, όπως στην πλάτη, τα χέρια, τη γνάθο ή τον αυχένα
  • Δύσπνοια
  • Ναυτία και έμετο
  • Κούραση
  • Ζαλάδα
  • Εφίδρωση

Εάν έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα εμφράγματος, πρέπει να καλέσετε άμεσα το 166.

Διαδικασία της εξέτασης Τροπονίνης

Πραγματοποίηση της εξέτασης

Αρχικά λαμβάνεται δείγμα αίματος από μία φλέβα στο χέρι του ασθενούς από έναν επαγγελματία υγείας, με τη χρήση μιας μικρής βελόνας. Όταν γίνει εισαγωγή της βελόνας, μία μικρή ποσότητα από αίμα συλλέγεται μέσα σε μία σύριγγα ή φιαλίδιο. 

Μπορεί να νιώσετε ένα μικρό τσίμπημα όταν εισέρχεται ή εξέρχεται η βελόνα. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας γίνεται μέσα σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Προετοιμασία

Για την εν λόγω εξέταση δεν χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων εξέτασης

Αν τα αποτελέσματα της εξέτασης δείχνουν φυσιολογικά επίπεδα τροπονίνης μετά από 12 ώρες από την έναρξη του στηθαγχικού πόνου, είναι απίθανο τα συμπτώματα να οφείλονται σε καρδιακό έμφραγμα.

Εντούτοις, ακόμα και χαμηλά επίπεδα τροπονίνης στο αίμα μπορούν να υποδείξουν ότι υπήρξε κάποια βλάβη στο μυοκάρδιο. Εάν παρατηρηθούν υψηλά επίπεδα τροπονίνης σε μία ή περισσότερες εξετάσεις όσο περνά ο χρόνος, αυτό πιθανώς να υποδηλώνει παρελθόν έμφραγμα. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν και άλλες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν μη φυσιολογικά υψηλά επίπεδα τροπονίνης, όπως:

  • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
  • Νεφρική νόσος
  • Θρόμβοι στους πνεύμονες

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τα αποτελέσματά σας, συστήνεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Συχνές ερωτήσεις

1. Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με την εξέταση της τροπονίνης;

Η εξέταση τροπονίνης είναι στην ουσία μία εξέταση αίματος, επομένως ελάχιστοι είναι οι κίνδυνοι που τη συνοδεύουν. Ενδέχεται να νιώσετε ήπιο πόνο ή να γίνει σχηματισμός ενός μικρού μώλωπα στην περιοχή όπου έγινε η είσοδος της βελόνας. Η υποχώρηση όμως των περισσότερων συμπτωμάτων είναι άμεση. 

2. Ποιες είναι οι πιθανές ερμηνείες των παθολογικών τιμών που προκύπτουν από την εξέταση Τροπονίνης;

Τα αυξημένα επίπεδα τροπονίνης Τ όπως προκύπτουν από τα αποτελέσματα της εξέτασης μπορεί να υποδηλώνουν τα εξής για τον ασθενή: 

  • Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου
  • Στηθάγχη
  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Μυϊκή βλάβη
  • Νεφρική ανεπάρκεια

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν τον πιο κρίσιμο παράγοντα για την αναγνώριση και παρακολούθηση όλων των παθήσεων. Η σωστή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να κάνει την διάκριση μεταξύ “υγείας” και της “νόσου”.

Σε κάθε περίπτωση, η ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων πρέπει να γίνει σε συνδυασμό τόσο με το ατομικό, όσο και με το οικογενειακό ιστορικό του ασθενή, τα κλινικά ευρήματα αλλά και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων.

3. Γιατί διενεργείται η εξέταση της Τροπονίνης;

Η μέτρηση της τροπονίνης Τ στο αίμα γίνεται με σκοπό να διαγνωστεί ή να αποκλειστεί το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, να παρακολουθούνται τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα και να εκτιμηθεί η πρόγνωση τους, αλλά και να παρακολουθούνται ασθενείς με μη ισχαιμικές καρδιακές βλάβες.

Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ADVANCED Healthcare Χιλιάδες προϊόντα υγείας με ένα κλικ στα χέρια σας!
Επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.
Send