Αρθρογραφία

Καρδιογράφοι: Διάλεξτε τον Καλύτερο για τις Ανάγκες των Ασθενών σας

Οι καρδιογράφοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιατρικής διαγνωστικής διαδικασίας, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για την καρδιακή υγεία των ασθενών. 

Με την τεχνολογική πρόοδο, έχουμε πλέον ποικιλία επιλογών στην αγορά, καθιστώντας σημαντική την επιλογή των κατάλληλων καρδιογράφων για τη διασφάλιση ακριβών και αξιόπιστων καρδιογραφημάτων.

Ένας ηλεκτροκαρδιογράφος (ή σύστημα ΗΚΓ) χρησιμοποιείται για τη γραφική αναπαράσταση της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς. Η δραστηριότητα αυτή συλλέγεται από ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στην επιφάνεια του δέρματος. 

Η ανάλυση του ηλεκτροκαρδιογραφήματος μπορεί να ανιχνεύσει καρδιακά προβλήματα όπως καρδιακές προσβολές, αρρυθμίες, απόφραξη στεφανιαίων αρτηριών, κατεστραμμένες περιοχές του καρδιακού μυός, διαστολή του όγκου της καρδιάς κλπ.

Ανακαλύψτε τους κύριους τύπους καρδιογράφων, τις διαθέσιμες επιλογές που παρέχουν, αλλά και ποιοι είναι οι 5 καλύτεροι καρδιογράφοι για τα καρδιογραφήματα των ασθενών σας.

Κύριοι τύποι καρδιογράφων

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ηλεκτροκαρδιογράφων που επιλέγονται ανάλογα με τον τύπο της εξέτασης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί:

1. Ηλεκτροκαρδιογράφημα ηρεμίας

Αυτός ο τύπος ηλεκτροκαρδιογραφήματος εκτελείται σε ηρεμία κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού ή πριν από μια επέμβαση. Είναι ένα βασικό εργαλείο που επιτρέπει στο ιατρικό προσωπικό να παρακολουθεί τη γενική κατάσταση της υγείας ενός ασθενούς. 

Τα ηλεκτρόδια που συνδέονται με τον ηλεκτροκαρδιογράφο τοποθετούνται στο γυμνό δέρμα του ασθενούς (που έχει ξυριστεί και καθαριστεί) σε διάφορα σημεία του σώματος (κορμός, καρπός, αστράγαλος). 

Αυτά θα καταγράψουν την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Τουλάχιστον έξι ηλεκτρόδια πρέπει να τοποθετηθούν στο δέρμα του ασθενούς, αλλά είναι σύνηθες να χρησιμοποιούνται 12, 15 ή ακόμη και 18.

2. Ηλεκτροκαρδιογραφική δοκιμασία κόπωσης (Τεστ κόπωσης) 

Αυτός ο τύπος ηλεκτροκαρδιογραφήματος πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας, για ασθενείς με, για παράδειγμα, αίσθημα παλμών ή πόνο στο στήθος. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο ασθενής πρέπει να καταβάλλει όλο και πιο έντονη σωματική προσπάθεια – συνήθως βρίσκεται σε διάδρομο με σταδιακά αυξανόμενη ταχύτητα. 

Η εξέταση διαρκεί κατά μέσο όρο από 10 έως 30 λεπτά. Τα ηλεκτρόδια (λιγότερα από ό,τι σε έναν ηλεκτροκαρδιογράφο ηρεμίας) συνδέονται με ένα σύστημα που μερικές φορές μετρά επίσης τον αναπνευστικό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.

Διαθέσιμες επιλογές καρδιογράφου

Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες επιλογές για μια πιο ολοκληρωμένη διάγνωση. Ορισμένες επιλογές, για παράδειγμα, επιτρέπουν:

1. Μακροχρόνια (ή συνεχή) παρακολούθηση

Όταν ο καρδιολόγος υποπτεύεται μια ανωμαλία στην καρδιακή δραστηριότητα, μπορεί να ζητήσει συνεχές ηλεκτροκαρδιογράφημα. Στη συνέχεια, η καταγραφή γίνεται για διάστημα 24 έως 48 ωρών με τη χρήση ηλεκτροδίων που τοποθετούνται στο στήθος του ασθενούς και συνδέονται με μια θήκη που φοριέται στη ζώνη ή ως μενταγιόν στο λαιμό. 

Καθόλη τη διάρκεια της περιόδου καταγραφής, ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει να κάνει μπάνιο ή ντους και να καταγράφει τις περιόδους δραστηριότητας και ανάπαυσής του, καθώς και τα συμπτώματα που μπορεί να έχει παρουσιάσει. Αυτό θα διευκολύνει τη μετέπειτα ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

2. Αυτόματη ανάλυση του ηλεκτροκαρδιογραφήματος

Τα περισσότερα συστήματα ηλεκτροκαρδιογραφήματος είναι πλέον εξοπλισμένα με λογισμικό που αναλύει αυτόματα τα μετρούμενα σήματα προκειμένου να ανιχνεύονται άμεσα τυχόν παθολογίες του μυοκαρδίου.

3. Ασύρματες συνδέσεις

Ορισμένα συστήματα ΗΚΓ είναι ασύρματα. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί πιο γρήγορα, καθιστώντας το πιο βολικό για τον ειδικό. Η απουσία ορισμένων καλωδίων μειώνει επίσης μέρος των παρεμβολών, προωθώντας έτσι αξιόπιστα αποτελέσματα.

4. Εκτεταμένη καρδιακή παρακολούθηση

Για την καταγραφή της δραστηριότητας της καρδιάς ενός ασθενούς για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να εμφυτευτεί ένα εμφυτεύσιμο σύστημα ΗΚΓ κάτω από το δέρμα για τη συνεχή παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού. Μπορεί να παραμείνει στη θέση του για ένα έτος και να μεταδίδει τα δεδομένα που συλλέγονται με ραδιοκύματα.

 

5 κορυφαίοι καρδιογράφοι

1. ASPEL GREY Ηλεκτροκαρδιογράφος 12 καναλιών

Ο ηλεκτροκαρδιογράφος Aspel Grey 12 καναλιών αποτελεί μια σύγχρονη επιλογή, η οποία ενσωματώνει τα πιο καινοτόμα χαρακτηριστικά. 

Είναι σχεδιασμένος για ευκολία χρήσης και φορητότητα, καλύπτοντας ανάγκες νοσηλευτικών μονάδων, ιατρείων, αλλά και περιβαλλόντων με υψηλή απαίτηση σε εξετάσεις. Η εξοπλισμένη μεγάλη οθόνη αφής LCD TFT 7″ προσφέρει ευκρινή απεικόνιση με ανάλυση 800×480 WVGA (Wide VGA).

Τα αποτελέσματα και οι αναλύσεις παρουσιάζονται ευανάγνωστα στην οθόνη, παρέχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα αποστολής των εξετάσεων και των ιατρικών δεδομένων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). 

Όλα τα στοιχεία της εξέτασης αποθηκεύονται στην ενσωματωμένη μνήμη, με δυνατότητα προσαρμογής των παραμέτρων όπως οι απαγωγές, η ευαισθησία και η ταχύτητα εγγραφής. Η μνήμη μπορεί να χωρέσει έως και 1000 εξετάσεις με πλήρη σειρά απαγωγών.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής του προαιρετικού λογισμικού Cardioteka, το οποίο προσφέρει πραγματικού χρόνου καταγραφή, εκτύπωση και αρχειοθέτηση των ηλεκτροκαρδιογραφημάτων. 

Το ενσωματωμένο αξιόπιστο λογισμικό του ηλεκτροκαρδιογράφου Aspel Grey προβαίνει σε αυτόματη ανάλυση και διάγνωση των εξετάσεων. 

Με εξειδικευμένες λειτουργίες, εντοπίζει παλμούς βηματοδότη και παρέχει προστασία από τυχόν ρεύματα απινίδωσης. 

2. EDAN SE – 1/100 ECG Μονοκάναλος Ηλεκτροκαρδιογράφος με μόνιτορ

Ο Edan SE – 1/100 φορητός μονοκάναλος ηλεκτροκαρδιογράφος με μόνιτορ επιτρέπει αξιόπιστες μετρήσεις. Αποτελεί ιδανική επιλογή για ιατρεία, χάρη στην υψηλή του ποιότητα. Διαθέτει 3,5″ οθόνη LCD για την άμεση απεικόνιση των ηλεκτροκαρδιογραφημάτων.

Λειτουργεί με την παροχή ρεύματος ή με επαναφορτιζόμενη μπαταρία με αυτονομία 3 ωρών. Επιπλέον, προσφέρει θερμικό καταγραφικό υψηλής ανάλυσης πλάτους 50mm. Η λειτουργία του μπορεί να ρυθμιστεί αυτόματα ή χειροκίνητα, ενώ το πληκτρολόγιο προσφέρει εύκολο χειρισμό.

Ο ηλεκτροκαρδιογράφος προσφέρει προστασία από ρεύματα απινίδωσης και βηματοδότη, ενώ διαθέτει φίλτρα δικτύου στα 50 / 60 Hz και μυϊκά στα 35 Hz.

Έχει αυτόματη σταθεροποίηση ισοηλεκτρικής γραμμής και ενσωματωμένη θύρα επικοινωνίας RS232. Με βάρος μόλις 2,3kg (συμπεριλαμβανομένης της μπαταρίας), ο συγκεκριμένος καρδιογράφος διαθέτει πιστοποίηση CE 0123 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εγγύηση 1 έτους.

3. EDAN SE-3ECG Ηλεκτροκαρδιογράφος Τρικάναλος Έγχρωμος 

Ο EDAN SE-3ECG τρικάναλος έγχρωμος ηλεκτροκαρδιογράφος αντιπροσωπεύει τη σύγχρονη τεχνολογία με τη λειτουργία του να βασίζεται σε έναν μικροϋπολογιστή. 

Αποτελεί ιδανική επιλογή για ιδιωτικά ιατρεία, κλινικές, ιατρικά κέντρα, νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Ο ηλεκτροκαρδιογράφος Edan SE-3 προσφέρει τρικάναλη ανάλυση και διάγνωση, ενσωματώνοντας την καλύτερη ποιότητα, απόδοση και αξία.

Ο ηλεκτροκαρδιογράφος διαθέτει προηγμένα χαρακτηριστικά, με εργονομικό σχεδιασμό και ανθεκτική κατασκευή. Η μεγάλη οθόνη LCD με ανάλυση 320 x 240 pixels παρέχει σαφή προβολή των ηλεκτροκαρδιογραφημάτων. 

Επιπλέον, υπάρχει θερμικός εκτυπωτής υψηλής ανάλυσης πλάτους 80mm για ακριβή απεικόνιση της κυματομορφής του ΗΚΓ. Αυτόματη λειτουργία στοίχισης και ευθυγράμμισης των εκτυπώσιμων χαρακτήρων και της κυματομορφής εξασφαλίζει ακρίβεια στην αναπαράσταση.

Οι γραφικές παράμετροι μπορούν να προσαρμοστούν από τον χρήστη, προσαρμόζοντας τη συσκευή στις απαιτήσεις του. 

Μπορεί να λειτουργήσει είτε μέσω δικτύου ρεύματος 220-240V είτε με τη χρήση της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας λιθίου (Li-on 14.8V), παρέχοντας περισσότερες από 3 ώρες αυτονομίας για φορητότητα και εγγραφή. 

Η συσκευή διαθέτει επίσης πιστοποίηση CE 0123 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προσφέρει εγγύηση 1 έτους.

4. ASPEL GREEN Ηλεκτροκαρδιογράφος με δυνατότητα σύνδεσης USB

Ο ηλεκτροκαρδιογράφος Aspel Green διατίθεται στην εκδοχή Green Ver.5, προσφέροντας τη δυνατότητα σύνδεσης μέσω USB στον υπολογιστή σας με τη βοήθεια του δωρεάν προγράμματος CARDIOTEKA-VIEWER. 

Εντυπωσιάζει με τον ρυθμό δειγματοληψίας 8000Hz ανά κανάλι και την ενσωματωμένη μνήμη που αποθηκεύει έως 1000 καρδιογραφήματα ανά ασθενή. Παρουσιάζει ακόμη μικρότερες διαστάσεις (220x153x55mm) για εύκολη μεταφορά και ελάχιστο βάρος. 

Ο σχεδιασμός του σε συνδυασμό με την επαναφορτιζόμενη μπαταρία του, επιτρέπει την λειτουργία του χωρίς περιορισμούς σχετικά με την παροχή ρεύματος.

Η οθόνη γραφικών των 4 ιντσών (128Χ240) προσφέρει ευκρινή απεικόνιση, ενώ μπορεί να εμφανίσει 1, 3, 6 ή 12 απαγωγές. Ο ηλεκτροκαρδιογράφος προσφέρει πλήρη ανάλυση και διάγνωση του καρδιογραφήματος σύμφωνα με το πρότυπο EN 60601-2-51 (CSE database). 

Επιπλέον, μπορεί να εκτυπώσει τα κανάλια 1 ή 3. Το αλφαριθμητικό πληκτρολόγιο εξυπηρετεί την εύκολη πλοήγηση και ρύθμιση των λειτουργιών.

Ο συγκεκριμένος ηλεκτροκαρδιογράφος προσφέρει την ανίχνευση καρδιακού βηματοδότη και παρέχει ακουστικό σήμα των καρδιακών παλμών για εύκολη αναγνώριση. 

Αυτός ο ηλεκτροκαρδιογράφος προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες με λειτουργικότητα και ευκολία χρήσης.

5. IE3 Ηλεκτροκαρδιογράφος 3 καναλιών με εργονομικό σχεδιασμό 

Ο IE3 ηλεκτροκαρδιογράφος 3 καναλιών προσφέρει προηγμένη λειτουργικότητα και διαθέτει εργονομικό σχεδιασμό. Η οθόνη είναι 7 ιντσών TFT LCD υψηλής ανάλυσης με ευέλικτη ανύψωση έως 15 μοίρες, παρέχοντας άνετη προβολή. Το πλήρες αλφαριθμητικό πληκτρολόγιο από σιλικόνη περιλαμβάνει συντομεύσεις πλήκτρων για ευκολότερη χρήση.

Με τη νέα πλατφόρμα εφαρμογής, ο ηλεκτροκαρδιογράφος παρουσιάζει σημαντική βελτίωση στην ποιότητα και τις επιδόσεις. Η εκσυγχρονισμένη ροή εργασίας σε συνδυασμό με τη νέα εμφάνιση μενού και διεπαφής προσφέρουν εξαιρετική εμπειρία χρήσης. Τα οπτικοακουστικά συστήματα υπενθύμισης και ενημέρωσης ενισχύουν την ευχρηστία του συστήματος.

Ο IE3 καταγράφει κυματομορφές με ακρίβεια, παρέχοντας έως 300 δευτερόλεπτα πάγωμα και ανάλυση ρυθμού. Η δυνατότητα τοπικής αποθήκευσης φτάνει έως 1500 αρχεία, ενώ το 80mm θερμικό χαρτί εξασφαλίζει αξιόπιστη απεικόνιση.

Με την ενσωματωμένη επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου, ο ηλεκτροκαρδιογράφος προσφέρει αυτονομία λειτουργίας περίπου 2.5 ωρών, εξασφαλίζοντας συνεχή λειτουργία ακόμη και χωρίς την παροχή ρεύματος. 

Συνολικά, ο ηλεκτροκαρδιογράφος IE3 συνδυάζει προηγμένες δυνατότητες με άνεση και ευχρηστία.

Συμπέρασμα 

Η επιλογή του κατάλληλου καρδιογράφου για την καρδιολογική αξιολόγηση των ασθενών είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία. 

Οι καρδιογράφοι που προσφέρουν ακρίβεια, αξιοπιστία, ευκολία χρήσης και επιπλέον λειτουργίες, διευκολύνουν τους γιατρούς να παρέχουν τη βέλτιστη φροντίδα στους ασθενείς τους, παρακολουθώντας την καρδιακή τους υγεία με ακρίβεια και ευελιξία.

Σε ένα online κατάστημα με ιατρικά είδη θα βρείτε καρδιογράφους μονοκάναλους και τρικάναλους, φορητούς, με ενσωματωμένο πρόγραμμα διάγνωσης και ανάλυσης καρδιογραφήματος, ανάλυσης HRV κ.ά. από αξιόπιστους προμηθευτές, σε υψηλή ποιότητα σε ελκυστική τιμή.

Συχνές ερωτήσεις 

1.Ποια προβλήματα μπορούν να εντοπιστούν με ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα;

Η ανάλυση ενός ηλεκτροκαρδιογραφήματος αποτελεί πλούτο πληροφοριών για έναν καρδιολόγο. 

Ορισμένες από τις καρδιακές παθολογίες που μπορούν να ανιχνευθούν με την ανάλυση του ηλεκτροκαρδιογραφήματος περιλαμβάνουν:

  • Επιταχυνόμενο ιδιοκοιλιακό ρυθμό
  • Καρδιακή Ασυστολία (καρδιακή ανεπάρκεια)
  • Ταχυκαρδία
  • Κολπικό πτερυγισμό
  • Δυσλειτουργία βηματοδότη
  • Καρδιακή ανακοπή
  • Αρρυθμία
  • Βραδυκαρδία
  • Κοιλιακή ή κολπική μαρμαρυγή
  • Σύνδρομο Wolff-Parkinson-White (WPW)
  • Δυσλειτουργία του ιγμορείου

2. Τι αντιπροσωπεύουν τα “κανάλια” ενός ηλεκτροκαρδιογράφου;

Οι ηλεκτροκαρδιογράφοι καταγράφουν τις τάσεις που σχετίζονται με την καρδιακή δραστηριότητα μέσω ηλεκτροδίων που τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

Οι θέσεις των ηλεκτροδίων επιτρέπουν την εξέταση της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς από διαφορετικές γωνίες. Κάθε μία από αυτές τις τάσεις εμφανίζεται ως “κανάλι” στην εκτύπωση του ηλεκτροκαρδιογραφήματος.

Συνεπώς, κάθε κανάλι αντιπροσωπεύει τη διαφορική τάση μεταξύ δύο ηλεκτροδίων ή τη διαφορική τάση μεταξύ ενός ηλεκτροδίου και της μέσης τάσης πολλών ηλεκτροδίων. Οι διαφορετικοί συνδυασμοί των μετρούμενων τάσεων σημαίνουν ότι εμφανίζονται περισσότερα κανάλια από όσα είναι τα ηλεκτρόδια.

3. Χρειάζομαι τακτικά ηλεκτροκαρδιογραφήματα;

Εάν έχετε καρδιακή νόσο ή διευρυμένη καρδιά ή σχετικούς παράγοντες κινδύνου/συμπτώματα για αυτές τις καταστάσεις, τότε θα χρειάζεστε τακτικά ηλεκτροκαρδιογραφήματα.

Εάν δεν έχετε κανένα από αυτά τα προβλήματα, τότε πιθανότατα δεν χρειάζεστε τακτικά ηλεκτροκαρδιογραφήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα επωφεληθείτε από αυτά.

4. Πόσο συχνά πρέπει να κάνω ηλεκτροκαρδιογράφημα;

Είναι σημαντικό να αρχίσετε να κάνετε καρδιολογικές εξετάσεις από την ηλικία των 20 ετών περίπου. Συνιστάται στη συνέχεια να κάνετε πρόσθετες εξετάσεις κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια.

Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ADVANCED Healthcare Χιλιάδες προϊόντα υγείας με ένα κλικ στα χέρια σας!
Επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.
Send